„Noaptea Ideilor”, pentru prima oară la Timișoara

UVT inițiază o nouă sesiune de pregătire a elevilor pentru Bacalaureat

De la Paris la București și în alte peste o sută de orașe din lume, marile subiecte ale vremurilor în care trăim sunt dezbătute în locuri de cultură și de știință, în ultima joi a lunii ianuarie.

„Față în față cu prezentul”, tema din acest an, va crea contextul a două întâlniri pentru cei mari, dar și pentru cei mici, la Timișoara.

Publicul prezent joi, 31 ianuarie, la ora 18, în Amfiteatrul A01 al Universităţii de Vest, va găsi posibile răspunsuri la întrebarea: „Viitorul Europei se decide, oare, în România?”

Dintre toate țările din centrul şi estul continentului nostru, România a rămas cea mai atașată de Uniunea Europeană, scăpând până acum de populismul eurosceptic care câștigă teren în fostul bloc comunist. Totuși, sondaje recente arată o scădere a aderării la proiectul eruopean.

Or, dacă România s-ar alătura mâine Poloniei, Ungariei sau Cehiei, Europa ar fi împărțită din nou în două… Miza este importantă mai ales în condiţiile în care țara noastră asigură președinția Consiliului UE în primul semestru al acestui an.

Ce i-ar motiva pe conaţionalii noştri să continue să creadă în Europa? Printre invitaţii serii se va afla şi Thierry Wolton, jurnalist și eseist francez, profesor la École Supérieure de Commerce de Paris, autorul mai multor cărți despre relațiile internaționale și, în cea mai mare parte, despre diferite aspecte ale comunismului.

Trilogia sa „O istorie mondială a comunismului” a fost recompensată cu Premiul „Jan Michalski” și Premiul „Aujourd’hui”. Primul volum al trilogiei a fost recent tradus și publicat în română de Editura Humanitas.

Alături de el se vor afla Aline Fontaine, jurnalistă franceză care locuiește în România, corespondentă La Croix și TV5 Monde, Laurenţiu Ştefan, profesor și cercetător la UVT, unul dintre fondatorii Societăţii Române de Ştiinţe Politice, respectiv eseistul şi scriitorul timişorean Mircea Mihăieș.

Discuțiile vor fi moderate de Silviu Rogobete, fost diplomat, în prezent cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a UVT.

În paralel cu acest eveniment, copiii de trei-şapte ani sunt invitați să se conecteze cu prezentul prin yoga și prin lectură, în cadrul unei seri în pijamale care va avea loc la sediul Institutului Francez din Timişoara, organizatorul local al manifestării intitulate generic „Noaptea Ideilor”.

Aceasta a fost iniţiată în 2016 de Institutul Francez din Paris ca moment dedicat, în ultima joi din ianuarie, unor dezbateri internaționale ce se desfăşoară într-o sută de oraşe din mai bine de 70 de ţări, antrenând, ca într-o mare adunare civică derulată şi online, peste 200.000 de participanți din toată lumea.

În urbea de pe Bega, evenimentul reprezintă o premieră realizată în parteneriat cu Universitatea de Vest şi Librăria „Humanitas”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *