Nici o speranță dinspre Pădurea Verde

zoo timisoara

În fiecare weekend, dar şi la zile de sărbătoare, libere conform Codului muncii, timișorenii realizează că nu prea au unde să meargă la aer curat, deși Pădurea Verde se află la o zvârlitură de băț de oraș și este accesibilă cu mijloacele de transport în comun. Situate în aceeași zonă, Muzeul Satului Bănățean și Grădina Zoologică mai salvează puțin situația, dar realitatea rămâne că nu avem, de exemplu, o zonă adecvată pentru drumeții sau picnicuri în mijlocul naturii.

Vorbă multă, rezolvări deloc

Legile bizare care reglementează pădurile în România nu le-au permis autorităților locale timișorene să pună în practică proiectele de reamenajare a Pădurii Verzi și, în același timp, a Grădinii Zoologice. Primăria Timișoara deține doar 50,70 de hectare din cele peste 750 câte are în total pădurea de lângă oraș. În afară de acestea, mai posedă 183 de hectare la Criciova, 399 la Tincova (județul Caraș-Severin) și 100 la Valea Mare (lângă Lugoj). Dar, deși municipalitatea nu trage cine știe ce foloase de pe urma posesiunilor sale, un schimb pentru preluarea întregii Păduri Verzi era imposibil, susțineau reprezentanâii primăriei până în 2014, pentru că legea prevedea ca pentru un hectar de pădure primit să dea altele cinci la schimb. De lege s-a ținut cu dinții, dar s-a spus că noul Cod silvic va fi mai echitabil și va permite un schimb unu la unu. Între timp, noile reglementări au fost aprobate, dar se pare că problema nu s-a mai bucurat de interes din partea autorităților locale.

padurea verde

Alte proiecte pe care s-a așternut praful

Prin 2012-2013 se vorbea foarte intens în cercurile puternicilor USL ai vremii despre amenajarea Pădurii Verzi ca un fel de parc, cu poteci și trasee pentru biciclete, dar fără foc deschis. Această oază de verdeață ar fi trebuit să devină unul din punctele principale de atracție ale Timișoarei, un reper pentru petrecerea timpului liber. În același timp, Grădina Zoologică s-ar fi putut extinde, astfel încât să poată fi aduse și alte specii de animale, de exemplu, feline.

Tot acolo era în plan încă din 2009 să fie construită o clădire educațională multifuncțională, unde elevii să poată participa la lecții de biologie „pe viu”. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, iar promisiunile făcute de unii și de alții s-au pierdut printre rivalități politice și afaceri de partid.

Timișorenilor nu le rămâne, așa cum au putut constata și în alte rânduri, decât să se resemneze cu oferta care le este cel mai la îndemână mai-marilor urbei, pentru că nu implică nici un efort din partea lor: mall-uri, terase și – cu puțin noroc – ceva concerte prin piețe. Despre timpul liber petrecut la aer curat, în mod civilizat, așa cum se întâmplă în multe orașe românești și europene, care valorifică bogățiile naturale cu multă grijă, pe la noi nu s-a prea auzit.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Nici o speranță dinspre Pădurea Verde

  1. Ar trebui sa inceapa cu ordinea si curatenia in zona de blocuri de la Padurea Verde..arata ca un ghetou plin de gunoaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *