Ne apropiem de vârful pandemiei

coronavirus 19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a aflat ieri în vizită la unitățile sanitare din Timișoara, Deva și Arad. Potrivit acestuia, ne apropiem de un vârf al pandemiei de COVID-19. “Suntem spre vârful pantei, spun eu. Rămâne să ţină doar de noi dacă atingem acest vârf mai devreme sau mai târziu şi dacă rămânem la 10.000-12.000 de cazuri, cât sunt acum, sau vom merge spre 15.000 sau mai mult”, a spus Nelu Tătaru.

CITEȘTE ȘI: Zona cea mai vulnerabilă din corp. Cum ne putem infecta cel mai ușor cu noul coronavirus

Pe de altă parte, el a menţionat că este posibil ca spitalele să rămână în coordonarea Ministerului Sănătăţii, iar partea de ordonator de credite să revină autorităţilor judeţene sau locale. “Noi, ca minister, am luat în coordonare toate spitalele din România. Subordonarea rămâne, în continuare, ca şi ordonator de credite, către consiliile locale sau consiliile judeţene. Ne gândim ca partea de coordonare să poată rămâne la Ministerul Sănătăţii. Subordonarea să rămână la autorităţile locale sau judeţene, dar coordonarea, ne gândim să o luăm la nivelul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Nelu Tătaru.

La Timișoara, ministrul Sănătății a fost la Maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, unde la începutul acestei luni mai multe cadre medicale, nou-născuți și paciente au fost infectate cu noul coronavirus. “La Odobescu erau 47 de nou-născuți, testați ca și mamele lor. Testele sunt negative. A existat o suspiciune la o pacientă, dar s-a infirmat”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a vizitat și Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara. Nelu Tătaru a explicat și demiterea medicului Adrian Streinu– Cercelde la conducerea Comisiei Științifice anti-COVID19. “Apariția acelui plan de vacnță nu a făcut decât să extrapoleze anumite gândiri. Decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al comisiei”, a spus ministrul.

Peste 10.000 de îmbolnăviri

Potrivit ultimului raport al Institutului Național de Sănătate Publică, 42 la sută din totalul cazurilor active de COVID-19 se înregistrează în Suceava, București, Hunedoara, Arad și Mureș. În aceleași teritorii au avut loc 52,5 la sută din totalul deceselor. Ultima situație prezentată de Grupul de Comunicare Strategică arată că 439 de persoane au fost testate pozitiv în Arad, 437, în Hunedoara, 403, în Timiș și 78 în Caraș-Severin.

În Timiș, noi cazuri de îmbolnăvire au fost depistate în rândul cadrelor medicale, fiind vorba de cinci medici de la Secția de Nefrologie, respectiv de la cea de Neurochirurgie a Spitalului Județean Timișoara și de o asistentă medicală de la Serviciul Județean de Ambulanță Timiș. Conform Grupului de Comunicare Strategică, până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 10.096 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.478 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 541 de persoane diagnosticate cu infecția cu noul coronavirus, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj și Prahova, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 386 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, erau ieri internați 236 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.226 de persoane. Alte 28.131 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până ieri la nivel național, au fost prelucrate 113.336 de teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 375 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.701 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.185 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 139 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 466 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod penal. Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele 24 de ore, 5.192 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane leau fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 11.385.528 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 971 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 653 în Italia, 196 în Spania, 26 în Franța, 15 în Germania, 59 în Marea Britanie, doi în Namibia, doi în SUA, patru în Austria, trei în Belgia, doi în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 66 de cetățeni români aflați în străinătate, 17 în Italia, 16 în Franța, 19 în Marea Britanie, șapte în Spania, trei în Germania, doi în Belgia, unul în Suedia și unul în Elveția, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 20 au fost declarați vindecați: nouă în Germania, șapte în Franța, doi în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *