Ne-a părăsit Petrică Moise. Banatul e în doliu, s-a dus o legendă

O veste teribilă i-a cutremurat pe mii de iubitori ai folclorului. Petrică Moise, figură emblematică a muzicii populare, ne-a părăsit definitiv. S-a dus să le cânte îngerilor.

„Astăzi regiunea de Banat a pierdut un adevărat simbol. Cu părere de rău vă aducem la cunoștință că Petrică Moise, interpret de muzică populară, a trecut în neființă. Cuvintele sunt de prisos în aceste momente și regretăm enorm această pierdere. Dumnezeu să îl odihnească! ” a fost anunțul care a îndoliat mii de iubitori ai folclorului din Banat.

La 19 iunie 1947 la Chișoda în județul Timiș se naște într-o familie de paori banațeni unicul fiu a lui Aurel si Persida Moise , Petru nume dat astfel pentru că urma la ortodocși,in 29 iunie,sărbătoarea de Sfântul Petru și Pavel.

Elev la școala generală din Chișoda este descoperit de profesoara de muzica Gertruda Catona, cu ureche muzicală foarte bună și îndrumat spre Liceul de muzică și arte plastice din Timișoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuție . Dupa absolvirea liceului devine student la Conservatorul de muzica Gh. Dima din Cluj si component al ansamblului Marțișorul al Casei studenților din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Farcaș.

Renunță în anul II la conservator, își satisface stagiul militar la Ansamblul armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la facultatea de muzică a Institutul pedagogic din cadrul Universități din Timișoara. Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timișului al Casei studenților și la ansamblul Timișul al Casei de cultură a municipiului Timișoara. După absolvirea facultății de muzică rămâne artist liber profesionsist devenind slujbaș al artei cântului pe scenele tarii si in strainatate.

Face turnee in Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. si Australia. Colaborează cu ansambluri de amatori si profesioniste cum ar fi Timșul din Timișoara, Junii Sibiului, Țarina din Alba-Iulia, Mesișul din Zalău, Maramureșul din Baia Mare, Zarandul din Arad sau Ciocarlia din București.

Un artist de excepțional dar de o modestie covârșitoare, Petrică Moise nu a fost  numai un interpret ci mai ales un talentat creator. Cântecele sale au depășit de mult granițele Banatului și ale țării, fiind preluate de generații de interpreți de pretutindeni.

A trecut în neființă la data de 2 Octombrie 2021, după ce s-a infectat cu COVID-19.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Ne-a părăsit Petrică Moise. Banatul e în doliu, s-a dus o legendă

  1. M am nascut in Banat,zona Bozovici si am Indragit cantecele si dansurile din Banat.Petrica Moise a fost unul din cantaretii mei preferati.Ultima data cand l am vazut a fost la un spectacol in Canada acum 10 ani.Putea sa mai traiasca.Dumnezeu sa l ierte si sa l ofihneasca in pace!
     

Lasă un răspuns