Natura 2000 obţine în instanţă anularea proiectelor de microhidrocentrale din Munţii Ţarcu

muntii tarcul

Victorie importanta pentru Federatia Coalitia Natura 2000. Tribunalul Caras Severin s-a pronuntat in aceste zile pentru anularea Acordurilor de Mediu eliberate ilegal si care ar fi pus in pericol cateva rauri din Muntii Tarcu.

Beneficiara proiectelor era nimeni alta decat firma baronului PNL de Caras-Severin, Marcel Vela. Anularea acordurilor vizeaza: “Amenajare Hidroenergetica Bistra Marului – captare, conducta fortata 2 MHC” si „Amenajare Hidroenergetica Sucu si Olteana – captare, conducta fortata 2 MHC – racord la sistemul energetic national” , din Comuna Zavoi, Judetul Caras-Severin, beneficiar ALSET ENERGY SRL. “Astfel situl Natura2000 Muntii Tarcu, arie naturala protejata de interes european, a fost salvat de la impactul pe termen lung generat de constructia microhidrocentralelor cuprinse in aceste proiecte”, au anuntat reprezentantii Natura 2000.

Federatia Coalitia Natura 2000 a solicitat in instanta anularea acordurilor de mediu inca din luna august 2014, pentru a evita efectele negative ale constructiei si functionarii microhidrocentralelor asupra speciilor de fauna acvatica si asupra habitatelor protejate in acest sit. Acordurile de Mediu au fost emise ilegal de catre Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin in iunie 2014, cu ignorarea prevederilor Avizului de Mediu la Strategia Energetica a Romaniei 10938/2012 si a avizului negativ al administratorului sitului Natura2000 pentru aceste proiecte.

Calea instantei de judecata a fost aleasa dupa ce Agentia de Protectia Mediului Caras- Severin nu a dat curs sesizarilor transmise in prima parte a anului 2014 de catre WWF Romania, Societatea Carpatina Ardeleana si Federatia Coalitia Natura2000 care au cerut neemiterea acordurilor de mediu.

„Acesta decizie a instantei este pentru noi un semnal ca legea poate si trebuie sa fie respectata in Romania si in acest sector al avizarii constructiilor de micro-hidrocentrale si speram ca si alte agentii de protectia mediului din tara sa inteleaga acest semnal. In acelasi timp este o proba a impactului pe care il putem avea ca si organizatii ale societatii civile daca actionam impreuna cu determinare, folosind toate parghiile pe care le avem la dispozitie, pentru a opri distrugerea naturii. Dincolo de problema eliberărilor abuzive si ilegale a acordurilor de mediu necesare demararii acestor proiecte, un rau este un sistem viu iar acest lucru nu este din pacate inteles si respectat nici de cei care ar trebui sa vegheze la protectia lui”, a declarat Luminita Tanasie pentru Federatia Coalitia Natura2000 Romania.

resita.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *