Muzeul Iluziilor Optice revine la Timişoara

muzeul iluziilor optice

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe vizitatori în Timișoara la primul Muzeu al Iluziilor Optice din România, care va fi deschis din 17 până în 31 august la Incuboxx (Strada Circumvalațiunii nr. 2-4).

Cei care n-au apucat să-l viziteze în luna ianuarie a acestui an, când a fost prezent, în premieră în urbea de pe Bega, la Casa Tineretului, se vor putea familiariza acum cu acest concept, unic pe plan național, de muzeu interactiv.

CITEȘTE ȘI: Fenomen meteo extrem în România, în luna lui cuptor. Video!

Concret, cei interesați vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste o sută de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.

Proiectul este unul mobil și își propune să ajungă în toate marile orașe ale României. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor.

„Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice: e o experiență unică să parcurgi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”.

Muzeul Iluziilor Optice își conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii.

Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea și ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic la care se poate cânta fără să fie atins.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, a adăugat Filpișan. „Muzeul Iluziilor Optice e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto sută la sută încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”.

Muzeul va putea fi vizitat pe bază de rezervare, la [email protected] sau la numărul de telefon 0752.690.245. Spectacolele se vor desfășura în intervalul orar 10-19, din 60 în 60 de minute, cu începere la oră fixă. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 16 lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Muzeul Iluziilor Optice revine la Timişoara

  1. Mai muzeu ne trebuie ! Nu ne vinde măscăriciul vopsit de la primărie destule iluzii de 7 ani încoace ? Toată viața orașului ăsta a ajuns o iluzie sau, mai bine spus, o deziluzie și nu cred că are rost să le enumăr !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *