Munca la negru, prinsă pe… roşu, în Timiș

kasai pavel

Angajarea unor persoane fără a fi îndeplinite condiţiile legale (aşa-numita „muncă la negru”) continuă să fie practicată de unele societăţi comerciale timişene.

În primele trei luni ale acestui an, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Timiş a depistat nu mai puţin de 151 de persoane care nu aveau forme legale de angajare. Majoritatea acestora activau în sectorul construcţiilor şi al serviciilor, aplicându-se sancţiuni usturătoare, conform cu noua legislaţie în domeniu.

Astfel, chiar dacă munca la negru nu mai constituie faptă penală, amenzile sunt drastice, pentru o singură persoană depistată valoarea sancţiunii fiind de 20.000 de lei. Inspectorii ITM Timiş au aplicat 184 de amenzi, în valoare totală de 3,26 milioane lei, însă cele mai multe sancţiuni au constat în avertismente, aplicate îndeosebi pentru neplata salariilor şi a orelor suplimentare.

În momentul de faţă, la ITM Timiş a început o campanie privind verificarea modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale de modificare a salariilor, în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

„Atragem atenţia că avem toleranţă zero faţă de munca la negru şi angajatorii trebuie să înţeleagă că este mai bine să intre în legalitate decât să fie amendaţi, întrucât controalele se desfăşoară în mod permanent”, a declarat Pavel Kasai, inspector-şef al ITM Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Munca la negru, prinsă pe… roşu, în Timiș

  1. Vino ITM eule la Giroc să vezi aici munca la negru , dezvoltatorii teleporteaza zilierii de nici ei nu stiu in ce colt de tara se afla , fac gropi , santuri , etc fara nici o regula doar cu aprobarea facatorilor de bani . Dar ITM eule esti si tu pesedist , cu origini uteciste din vechi timpuri , la fel ca si intaiul statator al obstii , cica ban la ban nu și scoate ochii.

Lasă un răspuns