Mulţumiri, dar şi indignări în rândul fermierilor

Guvernul a aprobat, în ultima sa şedinţă, o hotărâre prin care suplimentează ajutorul de stat pentru ovine și caprine.

Este vorba de sprijinul bănesc de care beneficiază asociațiile crescătorilor de animale care efectuează controlul oficial al performanțelor (COP) și care dețin registrele genealogice ale raselor.

Banii suplimentari se vor transfera de la ajutorul de minimis acordat pentru rasele de porci Bazna și Mangalița.

CITEȘTE ȘI: Părinţii sunt disperaţi: O noua dependenţă face ravagii printre copiii din toată lumea

Mişcarea a fost anunţată de Ministerul Agriculturii în urmă cu o lună, fiind vorba despre redirecţionarea unei sume de 3,9 milioane de lei spre ajutorul de stat acordat asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine.

Decizia Ministerului Agriculturii a stârnit, însă, indignarea organizațiilor crescătorilor de bovine, cărora nu le revine nicio leţcaie din suma căreia i s-a schimbat destinaţia.

În final, valoarea totală a ajutorului de stat pentru întregul sector zootehnic este de 59,900 milioane de lei, din care 27 de milioane sunt pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 32.900.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița, în vederea producerii cărnii de porc”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 9/2018, cu modificările ulterioare, valoarea totală pentru anul în curs a fost redusă la numai 700.000 de lei, în loc de 4.600.000 lei, buget alocat iniţial.

Cheltuieli acoperite de ajutorul de stat

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este de până la sută la sută din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice şi de cel mult 70 la sută din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a verificărilor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Ajutorul de stat este încasat de la APIA de asociațiile crescătorilor de animale acreditate pentru deținerea registrelor genealogice ale raselor, pe baza unui tabel cu fermierii, membri în asociație, care beneficiază de aceste servicii și cărora le este destinat acest ajutor pentru acoperirea costurilor cu testele și înscrierea animalelor în registrele genealogice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.