Morminte regale la o mănăstire legendară, în județul Timiș. Ce au descoperit arheologii

egres 1

Săpăturile efectuate de reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului în situl arheologic de la Igriş-Mănăstirea Egres, pe raza comunei timişene Sânpetru Mare, au scos la iveală lucruri interesante.

Mănăstirea amintită, din numele căreia derivă cel al localităţii Igriş de astăzi, a fost una dintre cele mai importante aşezăminte monahale ale Regatului Maghiar medieval, perioada sa de maximă înflorire fiind în cursul secolului al XIII-lea. În anul 2016, a demarat un proiect româno-maghiar de cercetări arheologice sistematice a sitului „Igriş – Mănăstirea Cisterciană Egres”, iniţiat de Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara în colaborare cu Universitatea Catolică „Péter Pázmány” din Budapesta şi cu participarea Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti.

CITEȘTE ȘI: Capre, vaci și ponei se plimbă în voie pe străzile unui mare oraș din vestul țării

Proiectul de cercetare a mănăstirii cisterciene Egres, fondată în anul 1179 şi ctitorită de regele Béla al III-lea al Ungariei, are ca obiectiv principal identificarea şi studierea edificiilor de cult şi a clădirilor care au compus complexul monastic medieval. Un important deziderat al acestor cercetări va fi şi reperarea locului de îngropăciune a regelui Andrei al II-lea (1205-1235) şi a soţiei acestuia, Yolanda de Courtenay (decedată în 1233), despre a căror înhumare în incinta mănăstirii se ştie din sursele documentare.

Campania arheologică din acest s-a desfășurat pe parcursul a trei luni și s-a încheiat cu rezultate remarcabile. Cea mai notabilă descoperire este cea a fundațiilor unei biserici mai timpurii decât cea a mănăstirii fondate în anul 1179. Până acum nu au existat nici un fel de informații cu privire la existența la Igriș a unui lăcaş de cult anterior fondării mănăstirii cisterciene. De asemenea, au fost dezvelite și fundații de pilaștri și de ziduri ce aparțin mănăstirii cisterciene și care oferă informații prețioase cu privire la planimetria acesteia. În interiorul mănăstirii au fost descoperite mai multe morminte, monede, inele din bronz, fragmente de coloane, fragmente ceramice și sticlă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *