Monument istoric de interes național, clădirea Băilor Neptun este la un pas de prăbușire!

Monument istoric de interes național, clădirea Băilor Neptun este la un pas de prăbușire!

Monument istoric de interes național, clădirea Băilor Neptun este la un pas de prăbușire!

Ritmul accelerat în care clădirea se degradează și situația juridică incertă a terenului pe care aceasta se află fac aproape imposibilă misiunea pe care Asociația Locus și-a asumat-o în 2017: salvarea și conservarea Băilor Neptun din stațiunea Băile Herculane. Asociația a solicitat sprijin din partea Guvernului, însă răspunsurile fie sunt evazive, fie… lipsesc cu desăvârșire, conform resita.ro.

Asociația Locus, care a inițiat, în urmă cu cinci ani, proiectul HerculaneProject pentru salvarea Băilor Neptun, trage un nou semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă imobilul de patrimoniu. În lipsa unor lucrări de consolidare, acesta se poate prăbuși oricând, în ciuda eforturilor pe care voluntarii asociației, cu sprijin din donații și sponsorizări, le depun încă din 2017. În toată această perioadă, Asociația Locus, formată din tineri arhitecți din Timișoara, a executat o serie de lucrări de punere în siguranță a Băilor Neptun, care, însă, din păcate, nu au reușit să stopeze procesul constant de degradare.

CITEȘTE ȘI: Voluntarii de la Acasă în Banat au salvat și ultima moară inclusă în proiectul „Turist în Banat“

Imobilul este atât de deteriorat încât mai poate fi salvat doar printr-o restaurare totală. O intervenție de acest tip, însă, care necesită accesarea de programe de finanțare guvernamentală sau europeană, nu este posibilă din cauza situației juridice actuale – clădirea Băilor Neptun este proprietatea UAT Băile Herculane, iar terenul pe care se află aceasta e proprietate privată.

Continuarea pe resita.ro.

Foto: resita.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *