Moneasa nu va mai avea pârtie de schi

Două treimi din locurile de cazare de la Moneasa, închise iarna din cauza facturilor prea mari

Proiectul realizării unei pârtii de schi în Moneasa, menit să relanseze turismul în această stațiune îmbătrânită și fără atracții, s-a dus definitiv pe Apa Sâmbetei, iar autoritățile locale nu regretă nicio secundă.

Anul trecut, Primăria a pierdut șansa finanțării europene pentru realizarea unei pârtii cu o lungime de 800 de metri. Se solicitase suma de 1.200.000 de euro, însă proiectul nu s-a încadrat pentru că pârtia era proiectată pentru cota 400 – 450 de metri, pe când pârtiile de schi finanțate de Ministerul Dezvoltării trebuie să pornească cel puțin de la cota 1.000. Dacă proiectul era făcut pentru o pârtie de agrement, șansele pentru finanțare erau mari, însă responsabilii Primăriei Moneasa nu s-au gândit la această variantă.

După ce finanțarea a fost pierdută, primarul comunei, Ioan Herbei, spune că nici nu mai are în vedere realizarea condițiilor pentru schi. Motivul este cel puțin surprinzător: clima. Edilul-șef susține că în ultimii ani a nins tot mai puțin la Moneasa, astfel că o pârtie nu s-ar justifica pentru scurtele perioade cu zăpadă.

Astfel, fosta Perlă a Apusenilor rămâne fără atracții, pentru că pârtia ar fi putut aduce zece mii de turiști în plus, conform unor studii mai vechi. Acum, stațiunea are aproximativ 30.000 de turiști într-un an, însă majoritatea sunt pensionari veniți la tratamente cu bilete asigurate prin programele guvernamentale, nu neapărat pentru că ei aleg această stațiune.

Sursa: arq.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *