Moment festiv la Triplex Confinium (foto)

Moment festiv la Triplex Confinium (foto)

Moment festiv la Triplex Confinium.

Triplex Confinium (din latină, „graniţă triplă”) este numele locului în care se întâlnesc graniţele României, Republicii Ungare şi Serbiei. Este cel mai vestic punct din România, amplasat în comuna Beba Veche.

O zonă restrânsă în jurul acestui punct se consideră teritoriu neutru faţă de cele trei ţări.

triplex 2 1

Tot în acest punct este amplasată o bornă piramidală, cu trei laturi, fiecare orientată către ţara respectivă şi având însemnată stema ţării.

În urmă cu 25 de ani, Viorel Coifan, la acea vreme președintele Consiliului Județean Timiș, a avut un rol cheie în deschiderea aici a unui punct temporar de trecere a frontierei.

triplex 3 1

Și de atunci, an de an, timp de două zile, punctul comun de  trecere a frontierei era deschis din nou, în cadrul unui moment festiv organizat la borna piramidală.

În 2020 și 2021, festivitatea și, implicit, redeschiderea temporară a granițelor nu a mai avut loc.

Dar ideea ca, măcar în două zile pe an, „granița triplă” să fie deschisă nu a fost abandonată.

triplex 4

Astfel că sâmbătă, 27 mai 2022, frumoasa tradiție a fost reluată.

Români, maghiari și sârbi s-au reunit la Triplex Confinium, pentru a marca redeschiderea punctului comun de frontieră, timp de două zile.

„Momentul festiv s-a derulat în cadrul cooperării euroregionale Dunărea – Criş – Mureş – Timiş (DKMT), ca un simbol al bunei cooperări dintre cele trei părți, prilej de întâlnire a comunităţilor din această regiune, adică a locuitorilor din localităţile de frontieră: Beba Veche, Kübekháza şi Majdan – Rabe.

Sper ca în cel mai scurt timp să participăm la inaugurarea frontierei de la Triplex Confinium cu Ungaria şi Serbia”, a afirmat subprefectul Sorin Ionescu, prezent la manifestare.

Ioan Bohancanu, primarul comunei Beba Veche: „Suntem încrezători că, la mijlocul anului viitor, vom avea un punct permanent de trecere a frontierei cu vecinii noștri unguri și sârbi. Aici, la Triplex Confinium”.

Alături de subprefectul Sorin Ionescu, la festivitate a fost prezent, din partea Consiliului  Județean, vicepreședintele Cristian Moș.

Au mai participat președintele Regiunii Autonome Voivodina și președintele Consiliului Județean Csongrad.

Dintre cei prezenți, sâmbătă, la Triplex Confinium, doi au participat și la manifestarea de acum două decenii și jumătate: Viorel Coifan, fostul președinte al CJ Timiș și Ioan Bohancanu, primarul comunei Beba Veche.

CITEȘTE ȘI: Real Madrid a câştigat pentru a 14-a oară Liga Campionilor

„Atmosfera a fost una prietenoasă, de bucurie că, după o întrerupere de doi ani, această întâlnire s-a reluat din nou. Dar și cu mai multă speranță că, pe viitor, acest punct de trecere a frontierei va fi deschis în mod permanent.

De altfel, atât eu, cât și subprefectul Sorin Ionescu și vicepreședintele Cristian Moș am fost întrebați când se va deschide punctul permanent de trecere a frontierei.

Pentru că, față de mijlocul anului 2019, când a fost deschisă aici ultima dată această frontieră între cele trei țări, a  apărut, la finele anului 2019, un nou punct de trecere a frontierei între Ungaria și Serbia. Cetățenii din Beba Veche și localitățile învecinate sunt foarte frustrați când văd că, la doar 10 metri de granița cu România, circulă cetățenii din Ungaria spre Serbia si din Serbia spre Ungaria sub ochii lor, și ei privesc neputincioși cum, pentru a ajunge la vecinii lor din Kübekháza şi Majdan – Rabe, trebuie să facă un ocol de 80 de kilometri prin vama Cenad și tot atât prin vama Valcani.

Un drum de 60 de metri care nu există în momentul de față face această diferență. Practic, pentru un drum de 60 de metri, pe care noi trebuie să îl construim și să deschidem, la rândul nostru, un punct permanent de frontieră, oamenii din zonă străbat 80 de kilometri!

Atât domnul subprefect Ionescu cât și domnul vicepreședinte Moș au subliniat că ambele instituții sunt angajate pentru realizarea acestui deziderat.

Domnul subprefect chiar a oferit mai multe detalii, afirmând că, în momentul de față, la Secretariatul General al Guvernului se află în lucru o foaie de parcurs cu toate etapele necesare pentru deschiderea acestui punct permanent de trecere a frontierei atât de așteptat de locuitori.

Domnul Cristian Moș a subliniat, la rândul lui, că este foarte necesară și foarte urgentă deschiderea acestui punct de trecere a frontierei.

Noi, cei de aici din vestul județului Timiș, ne  punem toate speranțele în eforturile oficialităților.

Și suntem încrezători că, la mijlocul anului viitor, vom avea un punct permanent de trecere a frontierei cu vecinii noștri unguri și sârbi. Aici, la Triplex Confinium”, afirmă Ioan Bohancanu, primarul comunei Beba Veche.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *