Modalitatea de desfășurare a şcolii, incertă. Totuşi, ce se întâmplă când se îmbolnăveşte un profesor sau un elev. Masca, peste tot, cu excepţia preşcolarilor

masca scoala

Creșterea pragului maxim al indicelui de infectare de la 1 la 1,5 pentru ca activitățile didactice să se poată desfășura în scenariul verde este una dintre modificările avute în vedere de ministrul educației Sorin Cîmpeanu, anunțată, joi, la întâlnirea online cu inspectorii școlari generali din țară. Discuțiile au vizat conținutul draft-ului ordinului comun, nefinalizat încă, al ministrului educației și al ministrului sănătății privind aprobarea măsurilor de organizare a procesului de instruire în cel de-al doilea semestru.

Alte propuneri aduse în discuție au vizat o serie de aspecte precum asigurarea măsurilor de protecție sanitară în transportul școlar, sarcină care le va reveni autorităților locale, accesul neîngrădit al însoțitorilor elevilor cu CES în incinta unităților educaționale, testarea personalului din învățământ, la cerere, în cabinetele medicale ale școlilor.

De asemenea, ministrul educației a anunțat că nu mai este necesar ca părinții care au depus, în primul semestru, adeverințe medicale care atestă existența unor boli cronice a copiilor lor sau în rândul membrilor familiei să le prezinte semestrul următor, ele fiind valabile pe tot parcursul anului școlar. Conform precizărilor, elevii care se încadrează în această categorie vor putea participa la activitățile didactice în sistem online.

În completarea acestei prevederi, inspectorul școlar general Marin Popescu a propus să fie reglementată legal și situația profesorilor care au în familie persoane vulnerabile, cu comorbidități, în vederea prevenirii riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

În ceea ce privește purtarea măștii de protecție, acest lucru va fi obligatoriu atât pentru elevi, cât și pentru personalul angajat în unitățile de învățământ, în clase și în spațiul exterior, inclusiv în timpul orelor de educație fizică. Excepție vor face preșcolarii, în cazul lor masca nefiind obligatorie. Una dintre situațiile neclarificate pe deplin vizează măsura suspendării cursurilor în cazurile de îmbolnăvire în rândul elevilor.

Propunerea inițială era ca atunci când există un caz de îmbolnăvire într-o clasă din ciclurile primar și gimnazial, respectiv două într-o clasă de liceu, activitățile didactice desfășurate față în față să se suspende pe o perioadă de 14 zile, transferându-se în sistem online.

În cazul îmbolnăvirii profesorilor, situația va fi analizată de conducerea unității de învățământ împreună cu direcția de sănătate publică, pentru a se decide dacă se impune instituirea carantinei. De asemenea, elevii care prezintă simptome specifice în timpul orelor vor fi consultați de un cadru medical și testați cu teste antigen, însă doar cu acordul expres al părinților.

Activitățile didactice care urmează să se desfășoare în conformitate cu tipul de scenariu în care se încadrează localitatea în care funcționează unitățile de învățământ vor putea fi adaptate în funcție de infrastructura și resursele existente, respectiv comutate în sistem online, aceasta fiind o altă propunere precizată în draft. Asigurarea distanțării de un metru între elevi este o măsură care va fi aplicată doar în situațiile în care perimetrul clasei va permite acest lucru.

CITEŞTE ŞI: Date alarmante: în București și 4 județe din România se înregistrează 35,3% din totalul deceselor la persoane infectate cu Covid. Timișul, printre ele

Pe de altă parte, se preconizează ca stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal și profesional să se desfășoare cu prezența fizică a acestora, indiferent de scenariul epidemiologic. În vederea asigurării măsurilor de protecție sanitară, unitățile de învățământ vor avea posibilitatea de a emite și norme proprii care să reglementeze măsurile complementare prevăzute în actul normativ emis de autoritățile centrale.

Propunerile transmise joi în cadrul dezbaterii urmează să fie analizate și cuprinse, în măsura în care vor fi agreate, în ordinul comun al ministrului educației și sănătății în cel mai scurt timp.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *