Misterul unei parcări subterane dintr-un cartier al Timişoarei, încă neelucidat

Săptămâna trecută, în articolul intitulat „Locuitorii din cartierul Elisabetin, contrariați de dispariția unei parcări”, vă prezentam situația semnalată „Renașterii bănățene” de un timișorean supărat că deja celebra criză a locurilor de parcare din orașul nostru este adâncită într-un mod cel puțin bizar.

Arătam în articol că, în spatele Bd. Mihai Viteazu nr. 30, colț cu Strada Sfânta Rozalia, lângă parcul „Carmen Sylva”, se ridică un imobil de mari dimensiuni (o clădire de birouri), care va beneficia și de o parcare subterană, evident privată, construită pe locul vechii parcări publice.

În acest context, ziarul nostru a preluat nedumerirea și chiar supărarea locatarilor din zonă, lipsiți în acest fel de câteva locuri bune de parcare, și a solicitat lămuriri municipalității:

„Vă solicităm să ne comunicați dacă în autorizația de construire eliberată de Primăria Timișoara se prevede inclusiv desființarea vechii parcări, iar în acest caz care a fost raționamentul pentru care primăria a privat locuitorii din zonă de circa 15 locuri de parcare. Or, în situația în care beneficiarul autorizației de construire și-a extins fără drept spațiul deținut, care sunt măsurile pe care le va lua primăria?”.

Ca de fiecare dată, primăria ne-a comunicat că are nevoie de timp de gândire până să formuleze un răspuns, promițându-ne că ne va lămuri în maximum două săptămâni.

Ceva e putred în Danemarca

Funcționarii municipalității s-au încadrat în graficul asumat și, la începutul acestei săptămâni, ne-au trimis mail-ul următor: „În urma deplasării pe teren, s-a constatat nerespectarea A.C. nr. 1401/2015, în ceea ce privește organizarea de șantier și desființarea locurilor de parcare de pe domeniul public. În urma discuției avute cu șeful de șantier, împrejmuirea organizării de șantier s-a retras spre interiorul parcelei, eliberându-se doar parțial parcarea sus menționată. Menționăm că retragerea împrejmuirii organizării de șantier conform A.C. nr. 1401/2015 nu a fost posibilă, întrucât s-au efectuat lucrări care nu respectă A.C. Având în vedere cele sus menționate, beneficiarul SC Romcapital Center SRL a fost invitat la P.M.T., în vederea întocmirii procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor pentru nerespectare de A.C.”.

Lipsește punctul pe „i”

Răspunsul primăriei nu lămurește, însă, pe deplin problema: și-a depășit beneficiarul perimetrul în care avea dreptul să construiască sau nu? Primăria precizează că retragerea împrejmuirii organizării de șantier nu a fost posibilă pentru că s-au efectuat lucrări care nu respectă autorizația de construire, iar la fața locului este evident care sunt acele lucrări care fac imposibilă mișcarea dispusă de municipalitate: lucrările de excavare a pământului și de amenajare a parcării subterane exact pe locul vechii parcări publice!

Păi dacă amenajarea pe acea suprafață a parcării subterane nu respectă autorizația de construire, concluzia logică ar fi că beneficiarul s-a întins mai mult decât îi era plapuma. Or, în acest caz, legislația în vigoare prevede readucerea terenului la starea sa anterioară…

Dublu control în curs

Tocmai pentru că în răspunsul primăriei nu ni s-a comunicat clar care au fost neregulile comise de constructor și/sau beneficiar și care sunt măsurile concrete dispuse de funcționarii municipalității, l-am contactat pe arhitectul-șef Emilian Sorin Ciurariu în încercarea de a afla mai multe detalii.

Acesta ne-a precizat, însă, că, în acest moment, lucrările efectuate în baza A.C. 1401/2015 fac obiectul unui control derulat în paralel de Direcția Urbanism a Primăriei Timișoara și de Inspectoratul de Stat în Construcții, motiv pentru care nu ne poate furniza mai multe amănunte în afara celor remise deja în adresa expediată ziarului de către Departamentul Comunicare al municipalității. Rămânem pe recepție.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Misterul unei parcări subterane dintr-un cartier al Timişoarei, încă neelucidat

  1. Cel mai grav aspect constatat pe acest santier este mutarea gardului si intrarea in parc pe taota lungimea laturii ce margineste cele 2 proprietati. Intr-o parte s-a patruns cu 1 metru iar in cealalta parte cu 2 metri. Centura cladirii a fost turnata exact pe vechiul amplasamnet al gardului iar dupa 8 luni de sesizari catre toate instututiile statului nimeni nu a luat nici o atitudine. Problemele sunt nesfarsite pe acest santier dar acesta este pe departe cel mai grav. Conform OU nr.195/2005 art.71 (1) si (2)..

Lasă un răspuns