Florin Cîțu, ministrul finanțelor publice, a făcut o serie de anunțuri de mare interes, în timpul vizitei efectuate la Timișara. Oficialul a declarat că se va aproba, în curând, ordonanța care va introduce factura electronică, o inițiativă ce va aduce un venit în plus la buget în valoare de 20 de miliarde lei.
CITEȘTE ȘI: Polițiștii locali au trecut la treabă: oamenii străzii, puși la curățenie într-un imobil pe care l-au ocupat abuziv
Pe lângă faptul că va reduce evaziunea fiscală, această măsură va simplifica și relația dintre ANAF și contirbuabil, fiind de așteptat să dispară cozile care se formau până acum. Tot la Timișoara, ministrul a vorbit și de sprijinul care va fi acordat sectoarelor afectate de pandemie, unul dintre acestea fiind Horeca. În acest sens, statul va interveni pentru a susține pe termen scurt domeniile afectate, însă trebuie știut că multe sectoare au înregistrat plusuri în perioada crizei epidemiologice, astfel explicându-se încasările crescute din ultimele trei luni, în special. Explicațiile veniturilor mai mari sunt, potrivit lui Cîțu, mai buna absorbție a fondurilor europene, dar și trendul pozitiv înregistrat în anumite sectoare, unde s-au aplicat și respectat măsuri care au dat eficiență.
Florin Cîțu s-a referit și la situația pensiilor, despre care a spus că urmează a crește etapizat în următorii patru ani, în 2021 fiind vorba de o majorare cu 8,1 la sută.
”Să nu uităm că în 2020 punctul de pensie a crescut cu 177 de lei”, a ținut să reamintească ministrul finanțelor publice. În ceea ce privește salariul minim pe economie, Florin Cîțu a explicat că guvernul rămâne consecvent în ceea ce privește corelarea creșterii acestuia cu dinamica productivității, valoarea bazându-se pe o formulă care trebuie să țină cont de evoluția economiei românești. Ministrul finanțelor publice a participat la o întâlnire cu investitori timișeni, membri ai Consiliului Consultativ Economic al Consiliului Județean Timiș, precum și cu președintele CJT, Alin Nica, în care Florin Cîțu s-a referit la măsurile financiare impuse de criza sanitară, dar și la modul în care va fi construit bugetul de anul viitor.
” Sunt convins că schimbul nemijlocit de idei între mediul privat și ministrul finanțelor se va traduce pe termen mediu și lung în decizii guvernamentale care vor răspunde mai bine nevoilor investitorilor”, a declarat președintele CJT.