Trei bărbaţi sunt anchetaţi poliţişti după ce ar fi intrat ilegal într-o galerie a fostei mine Gura Barza, de unde au luat minereu aurifer. Unul dintre bărbaţi era fost miner şi cunoştea locurile, susţin anchetatorii.
CITEȘTE ȘI: Astăzi îi serbăm pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Obiceiuri și superstiții
Poliţiştii din Brad şi Crişcior au identificat trei localnici bănuiţi de furt calificat şi trafic de produse sau substanţe toxice (mercur). Poliţiştii au stabilit că bărbaţii, în vârstă de 50, 59 şi 69 de ani, au pătruns în galeriile fostei Mine Barza, de unde au furat minereu aurifer, în scopul prelucrării, a extragerii şi a valorificării aurului din acesta. „Cu ocazia controlului corporal, asupra celor trei au fost găsite 50 kgilograme de minereu aurifer, trei de mercur şi mai multe unelte folosite la extragerea minereului din mină, care au ridicate în vederea cercetărilor şi a stabilirii prejudiciului”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.
Gura Barza, închisă în 2006 La Gura Barza, o exploatare auriferă care a funcţionat intens timp de două secole în vecinătatea municipiului Brad, dărâmăturile ocupă hectare întregi din valea în care funcţiona centrul industrial. La începutul secolului trecut, minerii de la Barza scoteau anual peste o tonă de aur pur din galeriile săpate în munte. Uzina de preparare a minereului construită la poalele muntelui Barza în 1898 fusese cea mai mare din Imperiul Austro-Ungar. Un secol mai târziu, când exploatarea auriferă de la Barza îşi începea declinul, în zonă mai lucrau 6.000 de mineri.
Gura Barza s-a închis definitiv în 2006, iar de atunci nimeni nu a mai putut ţine sub control dezastrul care a pus stăpânire pe aceste locuri.
Citeste mai mult: adev.ro/qtery9