Milioane de euro pentru modernizarea asistenței sociale în județul Timiș

adr vest 3

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș au semnat, ieri, la sediul Consiliului Județean Timiș, contractele de finanțare pentru trei proiecte în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Proiectele sunt implementate în parteneriat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, împreună cu Consiliul Județean Timiș. Dezvoltarea infrastructurii sociale este o componentă importantă finanțată prin Regio-POR 2014-2020, prin intermediul Axei prioritare 8.

Investițiile care vor fi implementate cu ajutorul fondurilor europene au în vedere diferite grupuri vulnerabile, respectiv copiii și persoanele cu dizabilități din județul Timiș.

Cele trei proiecte prevăd construirea de case familiale și locuințe protejate, respectiv reabilitarea, extinderea sau înființarea unor noi centre de zi pentru copiii și adulții cu dizabilități sau cei instituționalizați.

Este vorba despre: construirea a două case de tip familial și reamenajarea și extinderea Centrului de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități din Lugoj; construirea a două case de tip familial și înființarea Centrului de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă la Găvojdia; construirea a trei locuințe protejate și reabilitarea, extinderea și dotarea unui centru de zi la Periam.

Semnatarii contractelor au fost Emilia Milutinovici, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest, în prezența președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Un nou sistem de protecție a persoanelor vulnerabile

Așa cum a precizat Emilia Milutinovici, conform noilor norme europene, centrele pentru copii și adulți trebuie regândite, reconfigurate și restructurate în perioada următoare, astfel încât să aibă maximum câte 50 de beneficiari.

Astfel, la Lugoj, vor fi construite două case familiale în vederea dezinstituţionalizării copiilor de la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din municipiu, care urmează să fie închis. Locuințele, cu o suprafață construită de 600 de metri pătrați, vor fi edificate pe același amplasament cu Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, care va trece de asemenea prin ample lucrări. Centrul va fi reamenajat, extins și dotat corespunzător, cu săli de art-terapie, meloterapie, ludoterapie, logoterapie, kineto-terapie și hidroterapie, cabinete de asistență socială și psihologie.

La Găvojdia va fi înființat un Centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă (cu suprafața de 249 de metri pătrați) și vor fi construite două case de tip familial (1.154,88 metri pătrați), în vederea dezinstituţionalizării copiilor de la Centrul de Plasament Găvojdia, care va fi închis. Proiectele prevăd inclusiv dotările necesare funcționării acestor structuri.

Proiectul de la Periam prevede construirea a trei locuințe protejate, în această localitate, pentru 30 de rezidenţi ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Găvojdia (1.108,71 metri pătrați suprafață construită).

Totodată, se dorește extinderea, reabilitarea și dotarea unei clădiri existente la Periam și amenajarea acolo a unui centru de zi (206,18 metri pătrați) pentru persoanele cu dizabilități. Sute de persoane, copii și adulți cu dizabilități, vor beneficia de serviciile centrelor de zi și de infrastructura de dezinstituționalizare. Valoarea totală a celor trei proiecte este, după cum a precizat Călin Dobra, președintele CJT, de 20.608.668,09 lei, din care 12.076.778,67 lei finanțare nerambursabilă, restul sumei urmând să fie asigurat din bugetul județean.

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio – POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 408 proiecte, în valoare totală de 528,72 milioane de euro, din care 430,93 milioane, valoarea finanțării nerambursabile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *