Mii de credincioși, pe Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoș-Bodrog.
Temperaturile extrem de ridicate din aceste zile nu au împiedicat mii de credincioși să meargă, și în acest an, pe Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, procesiune organizată de aproape un secol, în ajunul marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului.
Tradiția procesiunii de la lăcașul de cult situat la aproximativ 15 kilometri de municipiul Arad datează din anul 1925, de pe vremea episcopului Grigore Comșa.
Din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogu Nou, drum pe care au fost amplasate 14 cruci.
Aici vin, în fiecare an, mii de oameni, pentru a participa la procesiunile care au loc, pentru a se ruga Maicii Domnului, pentru a-i cere să mijlocească în fața Fiului ei cererile de folos și pentru a-i mulțumi atunci când rugile le sunt ascultate.
Marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului
Pentru toți credincioșii creștini, ortodocși, romano- și greco-catolici, astăzi este o zi cu adevărat specială.
Pe 15 august credincioșii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătorind atât moartea și îngroparea, cât și înălțarea ei la Cer.
Potrivit tradiției, Adormirea Maicii Domnului a fost vestită de Arhanghelul Gavriil.
Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care a redactat „Viața Maicii Domnului”, spune că Arhanghelul Gavriil, întinzându-i ramura de finic, i-a grăit: „Fiul și Domnul tău te cheamă: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Astăzi, așa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pământului, așa vei bucura oștirile cerești prin urcarea ta, cea binecuvântată care ai făcut să strălucească încă și mai mult sufletele sfinților”.
După ce a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viață veșnică, Fecioara Maria i-a întărit pe cei apropiați prin cuvintele: „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființă și viață. Și când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă, că Cel ce o judecă în milostivirea Sa să se milostivească de toți credincioșii și să-i întărească și să-i ducă pe calea vieții, iar pe cei necredincioși să-i întoarcă și să-i facă pe toți o singură turmă a Bunului Păstor care și-a dat sufletul pentru oile Sale și le cunoaște și ai Săi îl cunosc!”
Sărbătoare în întreg Banatul
În Timiș, dar și în întreg Banatul, ziua de astăzi este marcată așa cum se cuvine. Bisericile din multe localități își serbează hramul, astfel că localnicii petrec alături de cei dragi la rugă. Dar veselie este în tot locul, pentru că Mariile și Marianii așteaptă cu drag goști să le treacă pragul.