
Mii de controale, sute de sancțiuni. Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat amenzi în valoare de 1,41 milioane de lei în urma unor controale efectuate la nivel național realizate în luna februarie, în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală.
Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), controalele au vizat operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare. Astfel, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum și cea a Municipiului București au realizat 8.694 de controale în unități din industria agroalimentară și au aplicat 130 de avertismente și 153 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1,41 milioane de lei.
Principalele nereguli identificate au fost: neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate); probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare); nerespectarea cerințelor HACCP; întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție; lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.
”Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor”, se subliniază în comunicat.
ANSVSA mai precizează că aceste acțiuni fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025 și au vizat următoarele aspecte esențiale: respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare; întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare; condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite; cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor; implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.
CITEȘTE ȘI: Timișoara mai bifează o premieră națională în medicină: centru destinat problemelor de obezitate, la „Județean”
De asemenea, în cadrul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile și instrucțiunile din Programul de supraveghere și control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare și respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanții și alte substanțe interzise.