Mielul de Paști, ceva mai gras și cu preț variabil

Crescătorii de ovine din Caraş-Severin sunt dispuşi să dea toţi mieii de Paşti “la TIR”, în loc să îi vândă în pieţe

Paștile nu reprezintă doar cea mai mare sărbătoare a creștinătății, ci și una a… consumului. Preparatele din carne de miel, ouăle roșii, pasca și alte produse de patiserie și cofetărie nu trebuie să lipsească, potrivit tradiției, de pe masa bănățenilor. Anul acesta, vom avea mai puțini miei de Paști, iar aceștia vor fi mai mari. Crescătorii de ovine din Banat au dat startul la vânzări de teamă că prețurile vor scădea până la sfârșitul acestei luni.

CITEŞTE ŞI: O gospodină a dat foc la casă, încercând să facă mâncare

”Săptămâna trecută, prețul unui kilogram, în viu, era de 11 lei, iar acum, este 10 lei. Prețurile vor scădea. Eu am 140 de miei, dintre care 100 îi vând săptămâna aceasta pentru că acum se dau mai bine. La sărbătoarea ortodoxă va scădea prețul că toți vor să dea mieii să nu rămână cu ei.

După Paști, se ajunge la șapte-opt lei pe kilogramul-viu”, este de părere Ovidiu Ciurescu, crescător de oi din Bârna. În această perioadă, mieii bănățeni ajung pe piața arabă.

Decizia de a înstrăina timpuriu mieii este justificată de ciobani prin faptul că piața românească nu poate absorbi toată producția din cauza puterii scăzute de cumpărare a populației și a faptului că acest tip de carne nu se află printre preferințele consumatorilor.

În ultimii ani, carnea de miel este cumpărată doar ”simbolic”, în cantități mici, iar faptul că Sărbătorile Pascale sunt foarte apropiate calendaristic de ziua de 1 Mai, când, oficial, se deschide ”sezonul grătarelor la iarbă verde” amplifică acest fenomen.

CITEŞTE ŞI: Fără buget, o localitate timișeană riscă să rămână fără investiţii

Totodată, nu este de neglijat nici faptul că, în prezent mieii, au o greutate considerabilă. ”Acum, mieii cântăresc 20-22 de kilograme.

Dacă îi țin până la sfârșitul lunii să îi dau de Paști, aceștia vor trece de 25 de kilograme. Până acum pot spune că și-au mâncat deja prețul și chiar dacă îi vând acum nu obțin mare câștig”, spune Ovidiu Ciurescu. Ciobanii nu au scos încă mieii la iarbă, dar costurile întreținerii lor în saivan nu sunt de neglijat. Veste bună este că nu s-a încheiat perioada de fătare a animalelor, iar cu puțin noroc, se vor găsi pe tarabe înainte de Paști și miei mai fragezi.

Prețurile, bătute în cuie de câțiva ani

Prețul cărnii de miel este bătut în cuie de cinci-șapte ani, susțin crescătorii de oi din județul Timiș. Potrivit acestora, valoarea mărfii este stabilită de samsari, care dau peste cap toate mecanismele de reglare a pieței. ”Ca și anul trecut, prețul la carne va fi de 25-30 de lei pe kilogram.

Românii nu prea mai cumpără un miel întreg, cu excepția cazurilor în care este vorba de o familie mai numeroasă. Dacă nu dăm mieii acum, îi ținem până în toamnă când îi vom vinde la fermele de carantină și la arabi, dar prețul la kilogramul-viu va fi atunci de cinci lei”, spune Ovidiu Ogârtin, crescător de ovine din Pădureni.

Anul acesta, catolicii sărbătoresc Paștile în 21 aprilie, iar ortodocșii, în 28 aprilie. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștile ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare – Luna plină. Aceasta din urmă face ca data Sărbătorii Pascale să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Cum alegem mielul?

Potrivit specialiștilor, la achiziționarea unei carcase de miel trebuie să verificăm mai întâi de toate existența ștampilei sanitar-veterinare. Cunoscătorii spun că o carcasă cu greutatea de 12-14 kilograme este cea mai indicată, carnea fiind mai ușor de digerat. Mielul cu o greutate mai mică de nouă-zece kilograme este indigest din cauza conținutului ridicat de colagen bogat în oxipurine, excesul acestora creând, din cauza hiperuricemiei, probleme pacienţilor cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale. Dacă mielul este mai mare, costă mai mult, iar carnea pare că nu e atât de fragedă.

Ce conține carnea?

Din punct de vedere nutrițional, carnea de miel conține proteină de calitate și este o sursa bună de fier – care previne instalarea anemiei și oboselii – și zinc, care sprijină sistemul imunitar. Din 100 de grame, aproximativ un sfert este reprezentat de proteine, ceea ce reprezintă circa jumătate din aportul zilnic recomandat pentru un adult. Aceasta mai conține și vitamina B12 -esențială pentru producerea de celule roșii în sânge -, riboflavină și niacină.

Carnea de miel nu conține fibre, motiv pentru care specialiștii recomandă garnituri de legume.
Pe de altă parte, mielul este bogat în grăsimi saturate și calorii.

O cantitatea de 100 de grame ajunge până la 331 de calorii și aproape 10 grame de grăsimi saturate.

Aportul de grăsimi saturate prezintă un factor de risc pentru bolile de inimă și crește nivelul colesterolului. Carnea de miel mai conține și o cantitate semnificativă de sodiu, la 100 de grame acoperind 20 la sută din aportul zilnic recomandat.

Prea mult sodiu este de obicei asociat cu tensiune arterială crescută și un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral. Ca urmare, consumul de carne de miel trebuie limitat, în special pentru persoanele cu tensiune mare. Mielul mai conține și purine, substanțe naturale care pot cauza probleme persoanelor predispuse la gută sau pietre la rinichi.

Autoritățile demarează controalele

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș a început ”campania” premergătoare Sărbătorilor Pascale. ”Astăzi (ieri – n.r.) am transmis Prefecturii și primăriilor din județ solicitarea în ceea ce privește organizarea centrelor de sacrificare a mieilor.

Noi am fost contactați de o serie de persoane în această privință, însă procedura prevede ca aceste puncte să fie realizate prin intermediul primăriilor. În Timișoara, vor fi puncte de tăiere în piețele agro-alimentare <> și <> și, eventual, în <>, dacă administrația pieței va asigura condițiile minime de igienă și se vor întruni condițiile necesare autorizării.

Acestea vor funcționa în perioada 15-28 aprilie, între orele 5-17. În fiecare punct de tăiere va fi un medic veterinar detașat în mod oficial, care va supraveghea totul”, a declarat Cristina Popa, director-executiv al DSVSA Timiș.

Potrivit acesteia, înainte de 1 aprilie, au fost demarate controale în toate exploatațiile din județ pentru a exista certitudinea că animalele care vor ajunge în abatoare au o stare bună de sănătate. De asemenea, verificări se fac și la unitățile care produc materia primă și la toate firmele de cofetărie și patiserie.

Începând cu această săptămână se fac controale și la fermele de găini care livrează ouă de consum, dar și la unitățile care comercializează pește, preferat de consumatori în Duminica Floriilor.

De asemenea, inspectorii de la Protecția Consumatorilor vor efectua controale în unitățile alimentare cu ocazia Sărbătorilor Pascale. ”Parțial, astfel de verificări au loc și acum. Au fost depistate nereguli, dar atât timp cât se desfășoară un control tematic nu dăm amănunte.

Rezultatele verificărilor vor fi făcute publice ulterior. De săptămâna viitoare, vom face controale și în piețe, pentru că de Paști, mulți oameni cumpără din aceste locuri, care au fost mai puțin verificate în Timișoara”, a declarat comisarului-șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului din Regiunea Vest – Timiș, Claudiu Sorin Susanu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *