Micii producători au probleme în desfacerea produselor pe piața internă

Deputatul Cornel Sămărtinean trage un semnal de alarmă privins isutația agriculturii românești.

”Agricultura din România se confruntă cu o problemă care constă în lipsa unei oportunități pentru fermierii români de a-și putea desface produsele pe piața națională. Această lipsă de oportunități este determinată de produsele mai ieftine aduse din alte țări, dar și de subdezvoltarea infrastructurii agricole din România.

Micii agricultori, care ar dori să își desfacă produsele pe piață, sunt cei care au de suferit, iar opțiunea de a forma asociații pentru a facilita desfacerea mărfii presupune o dezvoltare semnificativă din punct de vedere al investiției în bunuri și al investiției în infrastructura de transport, pentru ca produsele să ajungă într-o stare bună pe piața de desfacere.

Din păcate, în prezent, România nu este dezvoltată din acest punct de vedere, ceea ce face ca pe rafturile supermarketurilor să existe mai multe legume din străinătate, în condițiile în care producția de legume din țara noastră ar putea asigura necesarul.

Una dintre prioritățile Uniunii Europene pentru sectorul agricol este sporirea competitivității acestuia.

Uniunea Europeană sprijină în mod activ sectorul fructelor și legumelor prin furnizarea de sprijin pentru organizațiile de producători în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și prin intermediul politicii de dezvoltare rurală.

În conformitate cu Programul Național de Dezvoltare Rurală al României (PNDR) pentru perioada 2014-2020, investițiile din sectorul legumelor pot primi sprijin UE prin măsura 4 ”Investiții în active fizice, în cadrul căreia o prioritate deosebită este oferită promovării asocierilor dintre exploatațiile agricole mici și mijlocii, iar înființarea grupurilor de producători de legume poate fi sprijinită prin Măsura 9 intitulată Înființarea de grupuri și organizații de producători.

Mai mult, în contextul embargoului impus de Rusia, cu un an în urmă, embargou care a dus la blocarea schimburilor comerciale dintre Uniunea Europeană și Rusia, semnarea acordului Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, acord necesar și benefic inclusiv agriculturii românești, ar duce la deschiderea ambelor piețe pentru servicii,dezvoltarea investițiilor și achizițiilor publice, modelarea regulilor comerciale globale, inclusiv regulile comerţului agricol.

Se impune o implicare concretă a reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în vederea creării cadrului necesar adecvat pentru ca micii producători români să-și poată desface marfa atât pe piața din România, cât și pe piețele europene” susține Cornel Sămărtinean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns