Micii fermieri pot pune mâna mai ușor pe 15.000 de euro

Micii fermieri pot pune mâna mai ușor pe 15.000 de euro

Șansa de a obține un sprijin de 15.000 de euro sporește considerabil pentru micul fermier. Din această săptămână, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a diminuat punctajul pentru obținerea fondurilor prin submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, fapt care deschide mai larg porțile pentru agricultorii interesați de obținerea banilor. Până în prezenmt, circa 900 de mici fermieri au aplicat pentru fiunanțarea care poate ajunge la 15.000 de euro.

Până în data de 26 octombrie, pragul de calitate pentru submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” va fi de numain 35 de puncte, față de 60 de puncte până în această săptămână. Astfel, contractarea va deveni mai facilă pentru micii fermieri care au un plan de afaceri viabil și întrunesc condițiile de eligibilitate. Alocarea financiară pentru submăsura 6.1 este, în actuala sesiune de primire a cererilor, de 26,100 milioane de euro pentru fermele mici din zona montană și de 60,900 milioane de euro pentru celelalte zone.

Condiții pentru obținerea finanțării

Sprijinul nerambursabil pentru dezvoltarea fermelor mici se acordă pentru o perioadă de cel mult trei ani. Șansele de a obține banii cresc pentru fermierii care sunt membri ai unei cooperative, grup sau organizație de producători. Mai precis, apartenența la o asocierte economică îi aduce solicitantului un punctaj suplimentar în competiția pentru obținerea finanțării. Există și alte criterii importante pentru obținerea banilor, care se acordă ca sumă forfetară.

Astfel, în cadrul planului de afaceri vor fi prioritizate și promovate activitățile de protecție a mediului și de utilizare rezonabilă a resurselor, precum gestionarea eficientă a gunoiului de grajd cât și agricultura de precizie, în vederea protejării solului și a utilizării cât mai eficiente a apei, energiei și inputurilor.

Ai de dat UN ANUNȚ? Acum e foarte SIMPLU! Click AICI!

Solicitanţii sprijinului financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să fie fermieri care au drept de proprietate sau de folosinţă pentru o exploatație agricolă care intră în categoria de fermă mică; să fie persoane juridice române; să acţioneze în nume propriu; să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanţare; să aibă studii minime de opt clase.

Micii fermieri din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara pot contacta, pentru detalii referitoare la obținerea finanțării, Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timişoara, nr. tel. 0256.250.200, e-mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *