Mesaj emoționant al unui elev turc pentru profesorii lui din Timișoara

De peste două decenii, pe 5 octombrie, prin grija UNESCO, în peste o sută de țări de pe mapamond se sărbătorește Ziua Internațională a Profesorului. Fără a fi o practică obligatorie, se obișnuiește ca în această zi, elevii din întreaga lume să le transmită mesaje dascălilor și să desfășoare anumite activități didactice menite să evidențieze aportul acestora în formarea viitorilor adulți.

CITEȘTE ȘI: Accident ușor în vestul țării. O mașină a intrat într-un copac

Se întâmplă, uneori, ca în astfel de circumstanțe un anume gest, un cuvânt sau o faptă să iasă din tipar, poate tocmai pentru a evidenția unele lucruri pe care le pierdem din vedere. Un asemenea moment le-a surprins pe cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale nr. 18 din Timișoara când au descoperit un mesaj deosebit venit din partea unui elev stabilit de curând în România.

S-a întâmplat în săptămâna care a cuprins Ziua Internațională a Profesorului (Ziua Mondială a Educației, cum este marcată în țara noastră), în cadrul activităților tematice propuse de conducerea unității de învățământ. ”Profesor pentru o zi”, ”Împreună reușim”, ”My Ideal Teacher”, ”Chipul dascălului în literatura română” au fost câteva dintre activitățile derulate în cadrul instituțional.

Printre expoziții cu lucrări executate prin diferite tehnici, poezii, cântece, compuneri s-a distins mesajul unui elev din clasa a V-a, sosit împreună cu familia, de câteva luni, din Turcia. Uygar a fost înscris la școală la începutul anului școlar, dar nici el, nici familia lui nu cunosc limba română. Cu profesorii și colegii comunică ajutându-se mai mult de engleză. A mărturisit, cu mare sinceritate, că se simte foarte bine în noul colectiv și că are o prețuire deosebită pentru dascăli în general.

CITEȘTE ȘI: Raffel (E.ON România) vine cu soluția pentru facturile românilor: Guvernul ar reduce TVA la energie

”Mai intru, câteodată, online, la orele din fosta mea școală din Turcia și reușesc să le fac o surpriză colegilor și profesorilor care se bucură să mă vadă”, a povestit băiatul. De altfel, diriginta lui, profesoara Luiza Nuță, l-a descris ca pe un copil cu o inteligență emoțională deosebită, care a avut parte de o educație frumoasă. De ziua lor, Uygar a scris un mesaj emoționant pentru profesorii săi din Timișoara, menționând-o în mod deosebit pe diriginta sa. L-a gândit în limba lui maternă și l-a tradus apoi cu ajutorul unui dicționar online, pentru că a vrut să fie în română, chiar dacă traducerea a avut, pe alocuri, de suferit puțin: ”Vă mulțumesc mult pentru munca grea pe care ați făcut-o pentru mine. De fapt, toți prietenii mei și toți profesorii mei sunt foarte interesați de mine aici și nu pot să le dau datoria. Dar doamnă, ești diferită. Nu îți pasă de durata lecției și ai grijă de mine. Mă înveți cuvinte românești. Poate că nu ai timp să vorbești despre ceea ce ești pe cale să vorbești în ziua aceea. Vă mulțumesc mult din nou”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns