Mediul de afaceri e sprijinit hotărât de Camera de Comerț

cciatspri 2

Problemele cu care se confruntă mediul economic timișean în contextul pandemiei generate de noul coronavirus au pe larg analizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș. Demersul organizației a mers mai departe, aceasta solicitând Camerei de Comerț și  Industrie a României – în calitatea acesteia de membru cooptat în grupul de lucru interinstituțional constituit în scopul evaluării impactului economic al efectelor epidemiei – adoptarea unei serii de măsuri menite să limiteze riscul apariției închiderii activității unor firme și implicit a scăderii economiei în ansamblu.

 

Măsuri în agricultură

În relația cu membrii săi, CCIAT a primit numeroase solicitări din partea firmelor din diferite domenii de activitate. Astfel, în agricultură, producătorii, cei de legume-fructe în special, s-au confruntat cu o situație foarte grea, fiind nevoiți să distrugă cantități însemnate (peste 1.200 de tone) ca urmare a faptului că beneficiarii acestora erau din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering). CCIA Timiș a reușit punerea în legatură a acestor producători cu furnizori autorizați pentru supermarketuri și spitale care până la acea dată efectuau importuri din alte țări. CCIA Timiș a propus, de asemenea, dezvoltarea de proiecte de finanţate a microfermelor, care să permită o soluţie alternativă de procurare a produselor alimentare independentă faţă de lanţurile mari de producţie distribuite regional, prin asigurarea unei producţii agricole locale.

 

Sprijin pentru domeniul textilelor

Firmele din domeniul confecțiilor au solicitat sprijin în vederea reprofilării spre producția de măști și de echipamente de protecție.  CCIA Timiș a făcut demersuri pentru obținerea omologării noilor produse. Totodată, Camera timișeană a susținut programul-suport prin care companiile să fie ajutte pentru dezvoltarea de noi linii de fabricaţie. În plus, CCIAT a propus extinderea listei produselor pentru care nu se plătește TVA în vamă, respectiv mașinile de producție a măștilor de protecție și dezinfectanților.

 

Sănătatea, alt sector avut în vedere

CCIA Timiș a făcut demersuri la Guvernul României pentru a acorda sprijin sectorului privat din domeniul sănătății prin creşterea capacităţii de achiziţie a sistemelor de asistenţă medical imediată la nivelul firmelor. Spre exemplu, achiziţia de scannere de temperatură sau testelor rapide este una dintre modalitățile prin care pot fi sprijiniți operatorii din domeniu.

 

Extinderea ajutoarelor de stat pentru Ho Re Ca

Firmele din sectorul Ho Re Ca, cel mai afectat de actuala panedmie de COVID 19, consideră că au nevoie de o perioadă mai lungă și de un sprijin mai consistent din partea autorităților pentru a se redresa. Propunerile CCIA Timiș au fost ca firmele din acest domeniu să fie scutite de impozitul specific pentru perioada în care contribuabilii își întrerup total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență, cu condiția ca aceștia să dețină certificatul de urgență și să nu se afle în insolvență. Totodată, ca urmare a aprobării  Planului Național de Redresare și Reziliență, CCIA Timiș a propus extinderea ajutoarelor de stat prin noi măsuri de sprijinire a economiei naționale adresate strict pentru domeniul Ho Re Ca, dar și măsuri separate pentru industrii creative sau culturale, acestea fiind sectoarele cele mai afectate de actuala panedmie de COVID 19.

 

Și firmele mari au dificultăți serioase

Și firme mari și foarte mari au informat CCIAT cu privire la problemele cu care se confruntă datorită închiderii marilor centre comerciale. La solicitarea acestora, CCIA Timiș a efectuat demersuri către autoritățile publice locale – Primăria Municipiului Timișoara și centrale, cum ar fi Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Protecției Sociale – de modificare a Codului fiscal (scutire de impozit pentru imobile, scutire a taxelor de concesiune/redevențelor, taxei pe clădiri și terenuri, pe perioada declarării stării de urgență) și la extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevăzută initial.

 

Propuneri cu caracter general

În sprijinul firmelor timișene, CCIA Timiș a propus o serie de măsuri de sprijin cu caracter mai general, fiind vorba, între altele, despre extinderea codurilor CAEN eligibile pentru microgranturile acordate din fonduri externe nerambursabile. Totodată, o altă măsură solicitată este acordarea de scheme de finanţare pentru a sprijini dezvoltarea de clustere industriale virtuale, care să grupeze mai multe entităţi industriale ce devin, astfel, legate prin obiective comune si prin dezvoltarea de soluţii  de afaceri inovative.

 

Sprijin deja acordat de CCIA Timiș

În perioada pandemiei, CCIA Timiș le-a acordat agenților economici consultanță de afaceri și juridică, constând în emiterea de certificate de origine și avize de forță majoră și asistență în relația cu Oficiul Registrului Comerțului Timiș.

Camers a reabilitat și modernizat Centrul Regional de Afaceri (CRAFT), locul de desfășurare a numeroase evenimente economice şi sociale de anvergură. Ca urmare a investiției realizate anul acesta, parterul CRAFT – cuprinzând Business Hall și Sala Polivalentă – se pot transforma în scena ideală pentru orice decor, susținut de dotări tehnologice moderne și de o echipă de profesioniști dedicați, cu ani de experiență în organizarea de evenimente.

 

Legislație mai prietenoasă ca firmele în urma lobby-ului timișean

Pe plan legislativ, eforturile CCIAT au contribuit în mare măsură la luarea unor decizii din partea Guvernului României în favoarea mediului de afaceri, respectiv: OUG nr. 69/2020 care vizează acordarea de facilități la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei pe clădiri prin reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de până 50 la sută, pentru clădirile nerezidențiale folosite pentru activitatea economică a acestora sau date în folosință printr-un contract pentru desfășurarea unor afaceri; Legea nr.62/2020 privind aplicarea unor facilităţi de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă, act normativ care dă posibilitatea agenților economici a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15 la sută în luna martie faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă de a putea amâna la cerere, fără plată de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *