Medierea, o soluție în cazurile de malpraxis

Un subiect atât de interesant, precum medierea malpraxisului, nu putea să nu reunească o pleiadă impresionantă de reprezentanți de seamă ai comunității timișorene pentru a discuta pe marginea acestei teme.

Conferința “Medierea – polița de asigurare a medicului și a pacientului”, organizată de Colegiul Pacienților din Timiș și de Corpul Profesional al Mediatorilor din Timișoara s-a bucurat de o mare empatie din partea invitaților.

Medici, societăți de asigurare, clinici private, magistrați, avocați, mediatori, precum și reprezentanți ai altor instituții din municipiu au participat la un dialog constructiv despre avantajele recurgerii la un mediator. Înainte de deschidere, invitații au avut și prilejul de a-și bucura sufletele ascultând colinde interpretate de membrii Corului de avocați ai Baroului Timiș.

A urmat o listă lungă de participanți înscriși pentru a lua cuvântul al masa dezbaterilor. ”Mediatorul construiește cadrul necesar unui dialog constructiv și confidențial. Nu este părtinitor nici cu medicul, nici cu pacientul”, a afirmat avocatul Sorin Pescarovici.

În calitatea sa de magistrat care a avut pe masa de lucru și dosare de malpraxis, Cristian Pup, judecător al Curții de Apel Timișoara, s-a declarat, de asemenea, un susținător al procedurii de mediere, mai ales prin prisma experienței sale. ”Judec cazuri de malpraxis de 20 de ani.

Sunt cele mai grele spețe. În instanță, părțile se înhamă la o procedură de lungă durată, lipsită de confidențialitate, cu un rezultat incert și cu taxe judiciare foarte ridicate.

Părțile rămân cu resentimente, iar medicului și spitalului în care lucrează li se face publicitate negativă. În schimb, procedura medierii are un cost mult mai scăzut, o durată mult mai mică și asigură confidențialitate.

În alte țări, avocații le recomandă clienților lor să apeleze la un mediator, în fața căruia îi poate asista”, a subliniat judecătorul Cristian Pup. Acesta a adăugat și faptul că a avut ocazia să participe la realizarea unui studiu din care a reieșit că în Statele Unite ale Americii, 95 la sută dintre litigii se soluționează în afara instanței.

0 Comments

No Comment.