Medicul Virgil Musta, avertisment sumbru: „Nu vreau să mă gândesc la momentul în care medicii decid pe cine salvează și pe cine nu”

Virgil Musta: Vor urma, din nou, momente dificile foarte curând

Medicul Virgil Musta, avertisment sumbru: „Nu vreau să mă gândesc la momentul în care medicii decid pe cine salvează și pe cine nu”.

În foarte scurt timp sistemul medical va fi copleșit, în condițiile în care situația din terapia intensivă este critică, spune medicul Virgil Musta: „Nu vreau să mă gândesc la momentul în care medicii decid pe cine salvează și pe cine nu”, conform stiripesurse.ro.

Întrebat, joi, la Digi24, cât mai avem până când ne vom confrunta cu adevărată criză, Virgil Musta a spus că situația este foarte, foarte dificilă. România se confruntă cu o continuă creștere a cazurilor noi și se va mai confrunta cu ele până când măsurile se vor dovedi eficiente: „Asta înseamnă că la două – trei săptămâni de la luarea unor măsuri vom putea avea rezultate. Până atunci cazurile vor crește, situația din terapiile intensive este critică”.

CITEȘTE ȘI: Un câine vagabond a vandalizat mașina unui timișorean. Video

„Eu cred că în foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții”, a afirmat medicul din Timișoara.

Întrebat, mai departe, ce înseamnă „copleșirea sistemului”, Musta a răspuns că medicii nu mai au locuri să interneze pacienți la terapie intensivă. Extinderea ATI este foarte grea, deoarece pe lângă echipamentele specifice este nevoie de personal calificat și „aici nu stăm bine deloc”.

„Se va întâmpla cum s-a întâmplat în Italia: vor rămâne acasă dacă nu au acces la sistemul de sănătate. Încă avem o capacitate de creștere a locurilor, dar cred că se vor regăsi tot mai greu”, a spus medicul, adăugând că pacienții care au nevoie de oxigen este posibil să nu mai poată beneficia de asistență medicală, iar „formele severe cel mai probabil vor deveni forme critice și unii vor deceda”.

Medicii vor ajunge să decidă pe cine salvează și pe cine nu, a spus medicul, răspunzând la o întrebare, și adăugând: „Nu vreau să mă gândesc la acest moment, pentru că este un moment traumatizant pentru medicul care trebuie să hotărască și poate îl marchează o viață întreagă. Luptăm în continuare ca să găsim soluții cât de cât să ținem sub control fenomenul, dar să știți că singuri nu putem. Avem nevoie mai mult ca niciodată de comunitate, de responsabilitatea comunității, de a înțelege că trebuie să ne protejăm pentru că spitalul nu este o soluție”.

Medicul Musta a anunțat și un proiect care este în lucru la Timișoara și care prevede ca pacienții care nu vor mai avea loc în spital să poată primi oxigen acasă și să fie monitorizați prin telemedicină, în colaborare cu medicii de familie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Medicul Virgil Musta, avertisment sumbru: „Nu vreau să mă gândesc la momentul în care medicii decid pe cine salvează și pe cine nu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *