Medicul Anca Mureșan și-a publicat salariul pe Facebook. „Aceste măriri nu sunt aşa cum s-a promis. Salariul meu nu este de 3.600 de euro”

Medicul Anca Mureșan și-a publicat salariul pe Facebook și a stârnit critici în rândul internaților care au acuzat-o că, prin acest gest, ea ar face propagandă guvernării PSD. Chirurgul a explicat că a ajuns la un venit de aproape 2.400 de euro, având în vedere că a făcut și o gardă suplimentară. Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a distribuit postarea medicului Anca Mureșan, subliniind că medicii câștigă 3.600 de euro.

Anca Mureșan este medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj. Cadrul medical și-a publicat pe Facebook „flururașul” de salariu, pentru a arăta care sunt majorările aplicate angajaților din sistemul medical, de la 1 martie, notează monitorulcj.ro. Postarea medicului Anca Mureșan a devenit virală. „Așa cum am spus, revin cu fluturașul pe care l-am primit azi. Acesta este venitul meu net pe martie 2018, salariu+ 1 gardă suplimentară de sâmbătă: 11.242 Ron. Ținând cont că am postat de curând că venitul meu pe luna trecută a fost de 6065 Ron, nu pot să nu spun că venitul meu aproape s-a dublat. Este un pas inainte, sunt încă multe de făcut și corectat, însă nu putem fi ipocriți și să nu recunoaștem măririle acordate”, este postarea chirurgului din Cluj.

Anca Mureșan a fost criticată de unii dintre internauți care au considerat că mesajul acesteia ar fi progapandă pentru PSD. De altfel, la scurt timp, postarea medicului a fost distribuită de Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

„Alţi fluturaşi de salarizare, din Sănătate! După cum observaţi, salariile brute sunt peste 3600 euro, iar in cele mai multe cazuri, la medici, vorbim de peste 3000 euro net! Ca sa terminam odată cu minciuna ca medicii ies in strada pentru ca au fost minţiţi şi le scad salariile! NICIUN MEDIC DIN ROMÂNIA NU ARE VREO SCĂDERE SALARIALĂ! Dimpotrivă! In ultimele foto aveţi şi, spre comparaţie, cât a fost salariul in Februarie şi cât a crescut in Martie.” , a scris Lia Olguța Vasilescu, conform libertatea.ro.

Mai apoi, medicul Anca Mureșan a publicat un alt mesaj prin care a explicat că salariul acestuia nu este de 3.600 de euro, cum susține ministrul Muncii, și că nu este simpatizant PSD.

„Pentru că postarea mea cu fluturaşul de salariu naşte fel şi fel de păreri, dacă contează şi vă interesează vreau să transmit câteva clarificări: Nu sunt simpatizant PSD… nu am fost şi nu mă preocupă acest aspect.

Prin postarea mea am dorit doar să risipesc haosul creat cu aceste măriri salariale atat de mult trâmbiţate. Am fost minţiţi de PSD, prin faptul că aceste măriri nu sunt aşa cum s-a promis, salariul meu nu este de 3.600 de euro, de asemenea sunt colegi care nu au beneficiat de creşteri, ci de scăderi salariale, s-au promis spitale, dar nu le construieşte nimeni…corupţia roade din temelii acest sistem de prea multă vreme, nepermis de multă…”, a scris dr. Anca Mureşan.

Chirurgul din Cluj a afirmat că această mărire contează pentru un medic care „nu ia șpagă”. „Medicii au fost umiliţi zeci de ani prin salariile jenante pe care le-au primit, drepturile lor au fost încălcate adeseori şi frica a dominat totul…

Nu pot vorbi în numele nimănui, pot spune doar că acum atât am primit eu, un medic care nu ia şpagă şi pentru care aceasta mărire contează.

Poate este iluzorie, poate în câteva luni nu vor mai fi bani de salarii sau euro va creşte atat de mult încât nici nu vom mai simţi aceste creşteri.

Sunt multe inechităţi salariale apărute odată cu aplicarea acestei legi, aşa încât cred că bătălia trebuie continuată.

Sistemul sanitar românesc trebuie restructurat şi reformat… nu trebuie să inventăm roata, avem destule modele în jurul nostru, trebuie doar să existe dorinţă”, a scris medicul.

Totodată, dr. Anca Mureșan a menționat că, pentru ca schimbările să apară, este nevoie ca „oamenii care să înţeleagă cu adevărat importanţa şi locul medicului în societate.

„E nevoie stringentă de infrastructură în sănătate, e nevoie de medici oneşti, bine pregătiţi şi respectaţi… E nevoie de societatea civilă care să ne susţină, oamenii care să înţeleagă cu adevărat importanţa şi locul medicului în societate.

Sunt încă multe de făcut, dar din păcate sunt prea numeroşi cei care se lamentează doar pe FB, aşteptând ca doar unii să acţioneze… iar atunci când o fac… încep cârcotelile.

Nu e uşor, nu e deloc confortabil, dar mi-am asumat acest lucru şi merg înainte”, a conchis Anca Mureşan.

3 Comments
moses 17/04/2019
Da dom!le sa dea bani la medici, la profesori, la functionario PENTRU CA NOI muritoriid e rand SA NU MAI FIM NEVOITI SA DAM SPAGA. Ala care de/acuma va da un leu spaga la doctor ori e tampit, ori e tampit. Au salarii decente sa traiasca BINE din acel salariu!!! Este foarte simplui!
George 16/04/2019
Salarii mult , mult prea mari , în spitale nu s a schimbat absolut nimic , si nici nu o sa se schimbe in urmatorii 1000 de ani , iar prostii , vreo 2 400 000 lucrează pe minimul pe economie , 1 200 lei , vreo 300 de euro , cu tot cu bonuri de masa , în cazul fericit daca le primesc si pe acestea , de cei peste 2 000 000 de pensionari cu pensii în jur de 1000 de lei nici nu mai amintesc , care au lucrat de la 35 de ani in sus , în următorii maxim 3 pînă la 5 ani , cind emigrația va fi și mai mare , aceste salarii ale ,, bugetarilor ,, nu vor mai avea cum sa fie susținute, vorbim aici si de pensiile speciale si de serviciu , salarii mari trebuiau date numai la chirurgi , atit , pentru ca ei sint cei care tin viata omului in virful bisturiului , si nu oricine este chirurg , un medic internist , practic interpreteaza niste analize , mai mult sau mai puțin exacte , mai mult sau mai puțin sofisticate si prescrie un tratament , munca acestora o va face cît de curînd un calculator , care va interpreta mult mai exact aceste analize , de ce , pentru ca calculatoarele gîndesc mult mai repede , nu le influențează nimic si au ,, creierul ,, mult mai puternic decît omul , etc etc .
birlic 16/04/2019
intrebare: de cand ,chiar daca"aproape sa dublat salariul" ,ca ori cum nu ati renuntat definitiv la spaga ,:a-ti mai imbunatatit actul medical ?raspunsul e nu si atunci despre ce vorbim? Ancuta