Medicii, acuzaţi că recomandă anumite medicamente pentru a aduce profit companiilor producătoare

medicamente

Problemele din sistemul de sănătate românesc par să nu se mai sfârșească. După recentele dezvăluiri privind dezinfectanții diluaţi şi infecţiile nozocomiale, călătoriile medicilor peste hotare sponsorizate de firme din domeniu ori studiile clinice făcute ca să ajute finanțatorul în detrimentul bolnavilor, Consiliul Concurenței aduce, la rândul său, acuze: medicii prescriu medicamente mai scumpe şi direcţionează pacienţii doar spre anumite farmacii, fiind influenţaţi de bugetele de marketing ale companiilor farmaceutice.

”S-a ajuns aici pentru că nu există reglementări și finanțare în sistem. Dacă aceste lucruri s-ar rezolva, nu ar mai exista interesul financiar”, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Imagini de la cititori: Până unde poate ajunge tupeul unui şofer

Potrivit Consiliului Concurenței, medicii recomandă medicamente inovative fiind influenţaţi de companiile producătoare prin: congrese ştiinţifice, întâlniri promoţionale, materiale şi obiecte publicitare și sponsorizări. În ceea ce priveşte specialităţile medicale, cei mai vizaţi sunt medicii de familie sau de medicină generală, urmaţi de medicii cardiologi şi internişti.

Un medicament scump ține în viață mai mulți

Un medicament cu preț ridicat promite o speranță de viață mai bună pentru bolnav, dar și pentru firma producătoare, iar ceilalți implicați pe traseul de la fabrică la pacient (medici, distribuitori, farmaciști…) au și ei ceva de câștigat. În concluziile studiului derulat de Consiliul Concurenţei pe piaţa farmaceutică se arată că medicamentele generice, deşi cu cel puţin 35 la sută mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reuşesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă. În acelaşi timp, odată cu apariţia variantelor generice ale unui medicament inovativ, creşte cota de piaţă a altor medicamente noi, pentru care nu există încă echivalent.

VIDEO! Ofiţer de poliţie amendat de un agent pentru că vorbea la telefon, la volan: Las’ că te f… şefu’ pe tine!

”În afară de substanța de bază, medicamentele au și alte ingrediente pe care pacientul poate nu le tolerează. În plus, la medicamentele generice efectul dorit nu este același 24 de ore din 24 de ore, dacă vorbim de modul de eliberare a substanței. Pentru pacienții care țin regim şi nu sunt supuși la stres, se pot prescrie și medicamente generice. Noi nu tratăm boli, ci bolnavi”, susţine Claudia Iftode, președinta Societății Timiș de Medicina Familiei.

Mulți bani pentru promovare

Totodată, în urma analizei Consiliului Concurenței, a rezultat că 57 la sută dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandării medicului, deşi prescrierea medicamentelor se realizează pe substanţa activă şi, doar în situaţii excepţionale, justificate, pe denumirea comercială. Consiliul Concurenţei a identificat ca posibilă cauză a acestor comportamente promovarea intensă realizată de producătorii de medicamente inovative.

Astfel, în medie, o companie producătoare de medicamente inovative alocă aproximativ nouă la sută din cifra de afaceri pentru activităţi de promovare, iar o companie producătoare de medicamente generice alocă aproximativ cinci la sută. În anul 2014, cheltuielile cu promovarea şi publicitatea, înregistrate de producătorii de medicamente din România, s-au ridicat la aproximativ 362 de milioane de lei.

”Studiul este adresat autorităților, pentru a vedea ce se întâmplă în sistem și a găsi soluții. Un medic, dacă vrea să se specializeze, nu este ajutat nici de stat și nici de spitalul la care lucrează și atunci intervin sponsorii. Problema este mai sensibilă, pentru că nu vorbim de murături, ci de medicamente. Nu e o noutate că medicul recomandă anumite medicamente. El trebuie să aibă libertatea de a decide tratamentul, dar în limitele jurământului lui Hipocrate”, ne-a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Produsele ieftine dispar de pe rafturi

În cazul medicamentelor pentru care există referenţiere, pacientul plăteşte diferenţa dintre preţul de referinţă (de obicei al celui mai ieftin generic) şi preţul medicamentului care este eliberat efectiv, în funcţie de gradul de compensare. În urma analizei realizate, a reieşit că, în cele mai multe cazuri, cel mai ieftin medicament generic lipseşte de pe piaţă sau este comercializat în cantităţi mici.

”Nu se mai găsesc medicamente ieftine, pentru că nu le mai fac producătorii. De exemplu, pentru Sindromul Down, la un anticoagulant din medicația permanentă pentru cardiaci a scăzut părețul la 10 lei și am început să-l găsim cu dificultate. Când s-a ajuns la un preț de șapte lei, nu îl mai putem procura. Criza medicamentelor s-a adâncit. Foarte multe produse nu se mai găsesc deloc. Ne sună pacienți din Sibiu, Oradea și din alte orașe pentru că au văzut pe site-ul nostru că mai avem zece tablete de la un anumit produs. Din păcate nu avem procedură de trimitere, pentru că prin curier nu se pot respecta condițiile de păstrare a medicamentelor”, a precizat Florina Gherman, președinta Colegiului Farmaciștilor Timiș.

Încă o dedicație

„Unele medicamente se găsesc doar în anumite farmacii, altele nu se găsesc deloc”, spune președintele COPAC. Din analiza realizată de Consiliul Concurenței reiese că pacienţii sunt direcţionaţi de medici către anumite farmacii pentru achiziţia unor medicamente. Ca urmare, un număr foarte mic de farmacii concentrează o mare parte din sumele decontate de Casa de Sănătate la nivel de judeţ.

”Sunt farmacii care nu eliberează nici un medicament din cele incluse în programele de sănătate. Aceste produse se găsesc de obicei la punctele de lucru ale marilor lanțuri farmaceutice, care au în spate importatorii și distribuitorii care le direcționează strict către ei”, a mai declarat Florina Gherman.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Medicii, acuzaţi că recomandă anumite medicamente pentru a aduce profit companiilor producătoare

  1. Atata timp cat medicamentele generice sunt produse intr-o tara atat de mizerabila ca si INDIA, va sugerez sa cumparati doar medicamente „inovative” (apropo, de cand a aparut cuvantul asta in limba romana?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *