Patru întruniri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș au avut loc de la începutul acestei săptămâni, în cadrul cărora s-a discutat despre situația recentelor evenimente dramatice de la Timișoara, iar alte câteva în Capitală, cu reprezentanții ministerelor.
Efectul a fost o bulibășeală totală. După ce a recoltat și analizat probele de apă de la fața locului, respectiv, de la cele trei imobile în care s-au făcut deratizarea și dezinsecția de către firma Bistim Dera, miercuri seară, Direcția de Sănătate Publică a primit o nouă dispoziție din partea Ministerului Sănătății să determine gradul de poluare și radioactivitate din încăperi.
Rezultatele analizelor nu au indicat prezența toxicității în spațiile examinate. Ieri dimineață, o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naționale s-a deplasat la Timișoara pentru verificări suplimentare cu echipamente specializate în locațiile în care s-a identificat prezența substanței toxice.
În paralel, ISU Timiș a efectuat o nouă acțiune de neutralizare, decontaminare și igienizare a spațiilor din imobilele de pe Miorița nr. 4 și Vaida Voievod nr. 1, pentru înlăturarea oricărei surse care ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor.
Proprietarul ”blocului morții”, obligat să caute…. o altă firmă
Alta a fost situația, însă, în cazul blocului de pe strada Miorița nr. 8, ”imobilul morții”, unde gradul de toxicitate înregistrat imediat după deratizarea făcută de firma Bistim Dera a fost peste limita admisă.
ISU Timiș a ventilat încăperile, însă la penultima întrunire a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș s-a luat decizia ca asigurarea decontaminării și igienizării acestui spațiu să-i fie atribuită… proprietarului clădirii! Acestuia i s-a transmis să facă el, pe cheltuiala proprie, operațiunea de igienizare a imobilului, apelând la o firmă specializată (!), după ce tot o ”firmă specializată”, Bistim Dera, i-a gazat în weekend pe locatari, ucigând doi copii și o mamă. Astfel, autoritățile se vor spăla și pe viitor pe mâini în cazul în care s-ar mai întâmpla vreo nenorocire în acel imobil.
De-a joaca privind siguranța cetățenilor
Miercuri, la cele trei imobile în care s-a făcut deratizarea de Bistim Dera au fost trimiși jandarmi pentru a asigura paza bunurilor și restricționarea accesului în locațiile respective. Aceasta, deși locatarii din blocul de pe strada Vaida Voievod, primiseră, marți seara, permisiunea de a se reîntoarce în casele lor, considerându-se că nu mai prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor.
Locatarii s-au reîntors, așadar, acolo, unde au stat mai multe ore pe durata serii. Apoi, au sosit alte ordine care au dispus din nou evacuarea lor. Nesiguranța autorităților în măsurile luate s-a văzut și într-o altă măsură luată la trei zile după incident, când nouă polițiști care au efectuat investigații în cele trei imobile au fost trimiși să-și facă analizele. În urma rezultatelor, o parte dintre ei au primit tratament medicamentos.
Schimbări în legislație
Din nou, ca și în cazurile Caracal și Colectiv, România a avut nevoie de o altă tragedie, pentru ca organismele de stat să constate că avem o legislație ineficientă. De această dată, se intenționează modificarea prevederilor legale care circumscriu activitățile firmelor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție.
CITEŞTE ŞI: Trei eleve de liceu au ajuns la spital, după ce un coleg a dat cu spray lacrimogen în toaletă
Este vorba despre un proiect de ordin ministerial, care stipulează că orice unitate de genul acesta va avea nevoie, de acum încolo, de un certificat de conformitate cu normele de igienă și sănătate publică eliberat de direcțiile de sănătate publică, înainte de a obține autorizația de funcționare.
În prezent, activitățile de utilizare a produselor biocide în spațiile utilizate de populație nu sunt prevăzute ca activități care să necesite autorizare sanitară sau o certificare a conformității cu normele de igienă şi sănătate publică.
Mai multe despre acest subiect, în ziarul „Renaşterea bănăţeană” de vineri, 22 noiembrie.