Măsuri precare de siguranță la Schela din Piața Operei

Măsuri precare de siguranță la Schela din Piața Operei

Măsuri precare de siguranță la Schela din Piața Operei

Vineri, 1 septembrie 2023, un tânăr s-a urcat până la ultimul etaj al schelei “Pepiniera 1306 plante” din Piața Operei, unde, fără vreun ham sau măsuri de siguranță, s-a prins de bara exterioară și a făcut tracțiuni. Marele noroc al OAR Timiș și al supraveghetorilor a fost că omul era dornic doar de senzații tari și nu avea intenții sinucigașe sau de altă natură.

O semnătură pe o foaie A4, măsură de prevenție sau aruncarea responsabilității?

Incidentul scoate la iveală probleme de securitate și de siguranță, pentru prevenirea cărora măsurile sunt practic inexistente. Duminică, 3 septembrie, Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, a remis un comunicat prin care dă o explicație cel puțin infantilă: omul nu a respectat regulamentul de vizitare.

“În seara de vineri, 1 septembrie, s-a produs o încălcare flagrantă a Regulamentului de vizitare a Pepinierei, regulament care este afișat la intrarea în Pepinieră și pe care fiecare vizitator se obligă să-l respecte prin semnătură pentru a intra în instalație”, au transmis cei de la OAR Timiș.

Primele probleme care au apărut la celebra schelă au fost încă de la construcție, când nu s-a respectat materialul folosit la contactul dintre tălpile metalice de susținere și pavaj, folosindu-se bucățele de lemn în loc de material special Tego ( “Schela cu flori” intră în legalitate).

Problema a fost rezolvată “pompieristic” chiar pe 17 februarie 2023, în ziua dechiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Schela nu a avut un regulament și reguli clare de vizitare și funcționare de la bun început, acestea fiind implementate treptat, motiv pentru care aceasta nu ar fi trebuit deschisă publicului din data de 17 februarie 2023.

În plus, OAR Timiș a dat asigurări că sunt respectate normele tehnice pentru rezistența structurii, împământarea dar și alte probleme tehnice, printre care faptul că se lucrează și cu apă pentru plante dar și cu instalații electrice de iluminat.

De abia la două săptămâni de la deschidere, a apărut și regulamentul de vizitare însoțit de un formular de “luare la cunoștință” prin care vizitatorii declarau pe proprie răspundere că nu vor întreprinde activități care să pună în pericol viața lor, a celorlalți de pe schelă și a construcției temporare în sine.

Cine supraveghează?

Ordinea și eventualele situații neprevăzute la problematica schelă sunt asigurate de voluntari, mai bine zis personal nacalificat pentru astfel de activități. Normal ar fi fost să se semneze un protocol cu Poliția Locală și cu alte instituții de ordine publică sau măcar cu o firmă privată de securitate și una de PSI.

La intrare sunt unul sau doi supraveghetori, depinde de momentul zilei, care nu fac niciun instructaj și nici nu pot verifica dacă persoanele sunt în stare de ebrietate, sunt recalcitrante, au probleme de sănătate sau au intenții ostile.

Teoretic, la fiecare dintre cele cinci nivele se află câte un supraveghetor, doar că din multiplele vizite efectuate la diverse ore, în diverse zile, de către reporterii Renașterii bănățene, am constatat că aceștia nu sunt tot timpul prezenți și nici nu au capacitatea de supraveghea chiar și numai vizual, 10-12 persoane în același timp.

Așa s-a produs și incidentul de vineri, 1 septembrie 2023. Din lipsa de atenție a supraveghetorilor și din lipsa acestora de pregătire pe linie de prevenție și intervenție în cazul unor probleme.

OAR Timiș a anunțat duminică, 3 septembrie, că “de sâmbătă, 2 septembrie, autoritățile competente au derulat procesul de identificare a persoanei care s-a angajat într-o acțiune iresponsabilă și periculoasă. Încurajăm orice cetățean care are informații relevante legată de acest subiect să le comunice fie organizatorilor Pepinierei, fie autorităților competente.

Se încing ceaunele într-o localitate de lângă Timișoara

Descurajăm în mod vehement orice manifestare care nu se conformează Regulamentului de vizitare a Pepinierei și subliniem importanța respectării acestuia. Rugăm toți vizitatorii să informeze rapid personalul din Pepinieră atunci când observă o încălcare vădită a Regulamentului sau acțiuni ce pot pune în pericol alți vizitatori.

De asemenea, asigurăm vizitatorii și toți cetățenii că vom lua măsuri suplimentare de supraveghere pentru a ne asigura că vizitarea Pepinierei se desfășoară conform Regulamentului de funcționare, în condiții de deplină siguranță.

Vom suplimenta personalul, astfel încât fiecare nivel să fie acoperit de un responsabil. Facem un apel la responsabilitate și semnalăm din nou importanța asumării și vizitării instalației conform Regulamentului.”

Securitatea la incendiu, o glumă sinistră

Pe perioada verii, vegetația de pe schelă s-a înmulțit, plantele au crescut iar unele dintre ele sunt chiar uscate. Tot din documentările la fața locului, am identificat stingătoare de incediu portabile la intrare, cât și la etajele 2 și 4. Asta în condițiile în care au fost luni cu caniculă, iar întreaga structură și plantele sunt expuse pe tot parcursul zilei la razele solare, temperaturile putând depăși 40 de grade sau mai mult.

Nu este însă clar cine trebuie să manevreze extinctoarele în cazul apariției unui incendiu. Mai mult, până la ora publicării acestui material, nu am reușit să aflăm un răspuns de la personalul care deservește pepiniera.

ISU Timiș ne-a transmis că schela nu se supune autorizării la incendiu, care se impune doar la clădiri, dar această schelă nu este considerată clădire.

Aici se pune și problema celor ce își aprind o țigară când sunt pe unu dintre etajele schelei și trec neobservați de către supraveghetori. Chestiune pentru care vinovat este cel ce aprinde țigara, dar măsurile de prevenție intră în atribuțiile celor ce exploatează instalația modulară de schele.

Cea mai sinistră “glumă” este un punct PSI, care se află la vreo 10 metri de intrarea în Pepinieră, lângă parcarea Modex. Nu aparține ISU, ci unei firme private. Doar că în cutia masivă de metal, în care ar trebui să fie un kit complet de intervenție, nu se află…nimic, așa cum puteți observa în fotografiile realizate în seara de sâmbătă, 2 august 2023.

Cine intervine?

În afara voluntarilor nepregătiți pe linie de siguranță sau de securitate la incendiu, ei având calitatea legală de “first responder” (primul care intervine), în cazul unui incendiu la bază sau la etajele inferioare, evacuarea celor de la etajele superioare este imposibilă, existând o singură scară de urcare/coborâre/cale de acces.

Pe linie de ordine, există patrule ale Poliției Locale, însă acestea nu au ca obiectiv desemnat schela ci trec pe lângă ea în patrulările pe care le fac pe traseul Piața Operei – strada Alba Iulia – Piața Libertății.

Cât privește urgențele medicale, ca și în cazul celor de incediu sau alte incidente, singura opțiune este apelul la 112 și așteptarea până la sosirea forțelor specializate: ambulanță, poliție, pompieri.

Pentru a se urca pe structura deschisă, modulară, cu înălțimea de 26 de metri, oamenii semnează pe propria răspundere, dar imprevizibilul poate lovi oricând: rău de înălțime, atacuri de panică, vertij sau, în cazuri mai grave, un atac de cord sau un AVC, pentru care este necesară intervenția unui echipaj specializat al SMURD, pregătiți și dotați pentru a acorda primul ajutor la fața locului și care pot, cu dificultate, pe scara metalică, transporta victima de la oricare dintre etaje spre autospeciala medicală.

Căci panoul informativ de la intrare și semnarea unei foi A4 nu țin loc nici de măsură de prevenție, nici de intervenție la producerea unei situații de urgență, cum a fost cazul celei din 1 septembrie seara. Situații care, din lipsă de pregătire, dotări și aplicare a regulamentelor se pot termina tragic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Măsuri precare de siguranță la Schela din Piața Operei

  1. Deci,da,trebuie pazita, ca sa te feresti tu,ca Primarie de inconstienti/sinucigasi…etc.
    Pe de alta parte, aceste persoane,care traiesc in virtual,cu like-uri si imagine in spatiul virtual,au o problema mare !
    Un psiholog ar zice ca doar acolo se simt pretuiti,valorosi,etc…regretabil !!!
    Se urca pe vagoane,se electrocuteaza, in munti cad,totul pentru o fotografie care sa ii propulseze in atentia altor persoane asemenea lor.
    Regretabil si total gresit,nu poti sa feresti asemenea persoane permanent.
    O problema a societatii noastre moderne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *