Măsuratul oilor, o tradiţie de sute de ani la poalele Muntelui Semenic

La poalele Muntelui Semenic există un ţinut de vis, cu oameni primitori şi tradiţii care au supravieţuit timpului. Aici, un obicei păstrat din tată în fiu este „măsuratul oilor”.

CITEȘTE ȘI: Şoferii care deţin un permis auto categoria B vor putea conduce o nouă categorie de vehicule

Mai exact, ciobanii măsoară cantitatea de lapte pe care o dau mioarele. Ca să ştie fiecare sătean câtă brânză i se cuvine de la oile pe care le deţine. La Târnova, totul se petrece ca acum 200 de ani, iar gospodarii încă mai cântă la stână. Sau, mai nou, sunt aduşi lăutarii.

CITEȘTE ȘI: Începe construcţia autostrăzii pe care o aşteptăm de zeci de ani. Se fac 9 tunele de 5 km pe cea mai frumoasă autostradă din România

Aşa cum au învăţat de la bătrânii lor, localnicii din Târnova sărbătoresc cu mare fast Măsuratul Oilor. Iar lăutarii nu au cum să lipsească.

„Am o etate de 70 de ani aproape. Din tată în fiu, bunici mei, şi de pe mamă şi de pe tată, au fost toţi crescători de oi”, povestește un localnic.

La unele stâne, este invitat chiar şi preotul, ca să binecuvânteze turma de oi. De data aceasta, nu a venit. În lipsa lui, sătenii spun „Tatăl nostru” şi stropesc oile cu apă sfinţită.

Mioarele au fost împărţite în două turme: cele sterpe şi cele care dau lapte bun şi gras. Trec prin strungă, iar proprietarii le pot mulge chiar ei.

Apoi, oamenii trec la „măsurat”, adică la cântăritul laptelui, cu instrumente speciale, folosite de sute de ani.

Din el se prepară caşul, care se împarte apoi proprietarilor. La fel şi mâncarea gătită. Fiecare sătean a adus de pe acasă carne, legume sau mirodenii.

Oierii spun că munca lor este foarte grea şi nu e plătită pe măsură. Speră însă ca românii să aprecieze în număr cât mai mare produsele de la stână, scrie observator.tv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns