Măști periculoase pentru viețile oamenilor, retrase de ANPC de pe piață. Cum recunoști o mască sigură

masti 6

Aproape 100.000 de măști de protecție care reprezentau un pericol pentru viețile oamenilor au fost retrase definitiv de pe piața românească. Alte peste 30 de milioane de bucăți nu vor mai fi vândute până nu îndeplinesc toate condițiile de siguranță.

CITEȘTE ȘI: Carantina de noapte se va aplica în toată țara: deplasările limitate drastic și doar cu declarație pe proprie răspundere / Noile restricții, pentru 30 de zile

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a găsit astfel de nereguli în peste 200 de farmacii și magazine, din toată țara.

La rândul lor, medicii ne sfătuiesc să fim atenți la măștile cumpărate: dacă nu sunt testate și avizate, în loc să ne protejăm, ne expunem singuri bolii.

Măștile textile trebuie să îndeplinească un standard numit Oeko-tex (se citește eco-tex).

Acesta arată că materialele sunt sigure pentru a sta în contact prelungit cu pielea, adică nu au metale grele în vopseluri și chimicale iritante în țesături, iar pentru a obține autorizație de produs sanitar trebuie să treacă prin teste de laborator.

Atenție însă, pe piață sunt foarte multe măști care arată bine, dar care nu ne protejează, avertizează și medicii și inspectorii ANPC.

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie: ”Trebuie să avem grijă ca aceste măști să fie în trei straturi, în triplu strat. Există un fir metalic pe una din laturile mari, care permite să se muleze bine, astfel încât să sigileze toată zona care acoperă nasul și gura”.

– Fiind destinate copiilor ar trebui să și protejeze, însă aceste produse, pe lângă lipsa traducerii, au și lipsa marcajului de conformitate.
– Atunci e posibil să nu protejeze copilul?
– Aproape sigur nu protejează copilul
”.

Peste 90.000 de măști de protecție, atât pentru adulți, cât și pentru copii, au fost retrase definitiv de la comercializare de pe piața din România.

 

Zeci de milioane de măști, oprite de la vânzare

Ele erau vândute clienților ca fiind sigure și oferind protecție maximă, însă în realitate acest lucru nu se întâmplă.

Pentru că au aici un cod care este fals, care nu a fost trecut aici de o autoritate competentă, astfel încât această mască a pus în pericol viețile oamenilor care au dat bani pe ea.

Grav este că astfel de măști au un grad de filtrare a aerului mai mic de 90%, ceea ce înseamnă că nu ne protejează deloc dacă stăm în apropierea unei persoane infectate.

ANPC: ”Asta e o mască ce se comercializează în România, mască de protecție, da, de unică folosință. În spatele acestei aplicații scrie mască medicală, da? Iar nu există nicio dovadă că această mască e înregistrată”.

Inspectorii au găsit nereguli în jumătate din cele peste 500 de magazine și farmacii controlate în ultima săptămână.

Peste 30 de milioane de măști au fost oprite temporar de la comercializare.

sursa: stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *