Marș la Timișoara, ”Oxigen pentru România”

poluare timisoara 2

În România, mor în medie 25.000 de persoane din cauza poluării, potrivit statisticilor.

Aerul poluat afectează în special copiii și persoane vârstnice și reprezintă cauza principală a mii de decese premature.

CITEȘTE ȘI: O moldoveancă a blocat o stradă din Londra cu un Lamborghini Aventador acoperit cu cristale Swarovski negre (Video)

În prezent, sistemele fixe de monitorizare a calității aerului din marile orașe indică depășiri repetate ale valorilor limită. Cele mai multe depășiri sunt în cazul particulelor PM10 și PM 2.5.

Denumirea lor vine de la diametrul aerodinamic mai mic de 10, respectiv 2.5 micrometri, dimensiune care le permite să treacă prin nas și gât şi să pătrundă în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

CITEȘTE ȘI: Poliţişti loviți cu pietre în mijlocul străzii, după un accident (video)

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Printre cele mai frecvente afecțiuni provocate de aerul poluat se numără cancerul bronhopulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice, dar și acutizări ale astmului, infarct miocardic sau accidente vasculare celebrale.

Sunt motivele pentru care sâmbătă, începând cu ora 11, în patru mari orașe din țară – București, Iași, Brașov și Timișoara – vor fi organizate, simultan, Marșuri pentru Aer Curat.

Sub sloganul ”Aerul poluat ucide”, evenimentul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra calității aerului din Romania, a efectelor nocive asupra sănătății populației, dar și asupra necesității de a dezvolta și implementa politici publice alternative pentru măsurarea și păstrarea calității gazului vital.

La Timișoara, marșul se va derula pe traseul Piața Sfântul Gheorghe – Bulevardul Revoluției 1989 – Prefectură.

Acțiunea este organizată de cinci ONG-uri partenere în cadrul proiectului ”Politici publice alternative în domeniul calității aerului”, prin care se urmărește generarea unor schimbări majore la nivel de politicilor actuale privind calitatea aerului.

Este vorba de Breasla Constructorilor Ieșeni, Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi, Asociația Creștem România Împreună, Asociația Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice și Organizația Huțul-Eko Brodina.

Marșul pentru Aer Curat este punctul culminant al campaniei ”Oxigen pentru România”, prin care societatea civilă răspunde unor goluri în soluționarea problemelor de mediu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Marș la Timișoara, ”Oxigen pentru România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *