Marile orașe încep să economisească energie electrică. Iluminatul stradal a fost redus și în vestul țării

Iluminat cu delegare, într-o comună de lângă Timişoara. Contract pe opt ani

Marile orașe încep să economisească energie electrică. Iluminatul stradal a fost redus și în vestul țării

Marile orașe încep să economisească energie electrică, iluminatul public funcționând la jumătate din capacitate. Autoritățile locale din orașele Constanța și Arad au luat deja măsuri.

La Constanța, din cauza facturilor uriașe, iluminatul public funcționează la jumătate din capacitate, iar la Arad, semafoarele care funcționau pe galben intermitent au fost oprite. Autoritățile au redus și aici programul iluminatului public, cetățenii având lumină cu o oră mai târziu seara, iar becurile se sting cu o oră mai devreme dimineața.

CITEȘTE ȘI: 10.000 de vouchere pentru alimente au fost blocate. Anunţul făcut de autorităţi

În Constanța, iluminatul public funcționează cu două ore mai puțin ca de obicei. Doar trecerile de pietoni au rămas iluminate complet, din motive de siguranță. În parcuri, unul din trei stâlpi are corpul de iluminat stins. Autoritățile susțin că măsurile de economisire sunt absolut necesare în condițiile în care factura pentru iluminatul public stradal s-a triplat, scrie digifm.ro.

„Anul trecut am cheltuit 10 milioane de lei pentru tot iluminatul public, iar anul ăsta sunt preconizați 34, scumpirea a fost exponențială, toată Europa ia măsuri în contextul războiului cu Ucraina. Consumul ăsta de energie electrică…chiar dacă am avea bani, mi se pare indecent”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

La Arad clădirile istorice nu mai sunt luminate în timpul nopții, iar pe străzi și pe bulevarde au fost montate becuri economice, care funcționează după un program redus.

„A fost mai greu până au început să înțeleagă unii, apoi au început să le vină facturile acasă și toată lumea a înțeles. Când am conștientizat pe bugetul nostru mic de acasă cât cheltuim noi, a fost mai ușor de înțeles că același lucru la sume mult mai mari se întâmplă și la o primărie”, a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

De asemenea, ca măsură pentru economisirea energie, multe zone din țară au renunțat la achiziția luminilor festive. La Constanța achiziția pentru luminile festive a fost deocamdată anulată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *