„Mândri că suntem români”, în varianta Liebling

loc joaca liebling

Patriotismul de fațadă îmbracă pe alocuri formele derizoriului lăsat liber. Între celebrele tomberoane sau bănci tricolore ale Clujului, de pe vremea primăritului lui Gheorghe Funar, și frontonul așiderea de la primăria din Bârna sau afișierul și gardul noului parc de joacă pentru copii din Liebling, toate vopsite în cele trei culori ale drapelului național, nu este nici o diferență.

E același mod de îmbătare cu apă rece, dar patriotică, de coborâre a sentimentului național în ridicol.

În toate cele trei situații, kitsch-ul este la el acasă, iar voitul sentiment al mândriei că suntem români este izbitor de gol. Să ne oprim însă la Liebling, unde, la ordinul primarului Ioan Gheorghe Munteanu, farba patriotică a ajuns de pe acel afișier din colțul primăriei și pe gardul parcului de joacă pentru copii.

Iată cum educația în spirit așa-zis „naționalist” începe de la vârste fragede, ceea ce poate că nu ar fi rău, dar cum, la absolvirea unei școli, indiferent care, pe tinerii români, de oriunde de pe plaiul mioritic, nu prea îi așteaptă nimic acasă în țară – doar șomajul, naveta sau despărțirea de meleagul natal – o altfel de educație ar fi fost mult mai potrivită.

Să fii în spiritul vremurilor ar fi însemnat poate altceva, iar apropo-ul la realitatea globalizării și a tehnologiei le-ar fi netezit poate șocul viitorului.

Trebuie spus că parcul în sine este un lucru bun, necesar, iar faptul că s-a realizat după ani de stagnare investițională la Liebling merită salutat. Interesul celor mici pentru joacă este însă cert și, până la urmă, asta-i tot ce contează. Păcat de kitsch-ul împrejmuirii!

tricolor liebling


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “„Mândri că suntem români”, în varianta Liebling

  1. „Iata cum educația în spirit ……. începe de la vârste fragede”…….expresie tipic comunista, debitezi un argument hilar apoi vii cu o concluzie si consecinta …”iata cum”.Dupa mintea ta de pcr-ist european era mai frumos vopsit in steagul american ,pun pariu ca ai tricou cu steagul american.Articolul tau este o elucubratie si un bla, bla ,hai sa ne dam europeni ca e la moda,doar ca expresiile folosite sunt jalnice ,de comunistoid vopsit.

  2. Cine a scris acest articol este un tampit.Americanii au steagul lor si pe slip,francezi la fel,etc.Numai la noi nu poti face nimic de niste jurnalisti tembeli.

  3. Cine a scris acest articol este un tampit.Americanii au steagul lor si pe slip,francezi la fel,etc.Numai la noi nu poti face nimic de niste jurnalisti tembeli.De exemplu acuma am venit din Grecia,am observat acolo,ca la fiecare cladire,plaja, este arborat steagul greciei.

  4. Moltenii care au ocupat Lieblingul parasit de nemti simt nevoia sa-si marcheze teritoriul ca sa vada tot globul cum sunt ei acolo de 5 milioane de ani.

  5. Foarte frumos din partea primarului. Uite ca lui i-au placut cele trei culori, asa cum imi plac si mie si altora. Oricum nu-i poti impaca pe toti. La urma urmei sunt culorile fundamentale si pt un parc pt copii sunt chiar bune. Dar, cand esti anti roman, faci alergie si la culorile Romaniei, e clar!

Lasă un răspuns