
Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, inaugurează miercuri, 14 mai, expoziția „Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179 -1500), din perspectiva cercetărilor arheologice”, amenajată în Mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia.
În acea zi, la ora 16,30, cei interesați vor avea parte de un tur ghidat special cu echipa de cercetare, iar de joi, 15 mai, expoziția va fi deschisă publicului de miercuri până duminică, în intervalul orar 10 -18.
„A fost cândva cea mai importantă mănăstire cisterciană din părțile Banatului. Ctitorită în 1179 de regele Béla al III-lea, transformată în necropolă regală pentru Andrei al II-lea al Ungariei și regina Yolanda de Courtenay, abația de la Igriș a fost distrusă, abandonată, uitată. Până azi.
Expoziția reunește aproape un deceniu de cercetări arheologice desfășurate în parteneriat cu Universitatea Catolică <<Pázmány Péter>> din Budapesta și Institutul de Arheologie <<Vasile Pârvan>> al Academiei Române. Veți descoperi în cadrul ei fragmente de sarcofage regale, chei de boltă, capiteluri, obiecte de cult, bijuterii, piese de ceramică și monede medievale. Veți privi, în tăcere, o groapă cu resturi osteologice umane – rămase, probabil, din vremea invaziei mongole din 1241.
Veți înțelege cum un așezământ monastic din Banat avea, în secolul XIII, încălzire prin pardoseală și rețele de apă, comparabile cu cele din marile abații cisterciene europene.
Expoziția este coordonată de dr. Daniela Tănase, în colaborare cu Zsuzsanna Kopeczny și Ștefan Popa, cu design semnat de Mihai Moldovan și grafică de Lucian Popovici. Nu toate poveștile trecutului sunt grandioase. Unele sunt doar adevărate. Și merită privite în ochi.”, au transmis specialiştii de la Muzeul Banatului.