Mall-urile se redeschid parțial, liber la piscinele exterioare. Ce alte măsuri de relaxare se vor aplica începând cu data de 15 iunie

ludovic orban 3

Premierul Ludovic Orban a prezentat în această seară, la începutul ședinței de Guvern, o parte din măsurile de relaxare care vor fi luate după data de 15 iunie.

„O măsură extrem de importantă privește izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte țări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire cu coronavirus în celelalte țări. Se va acorda un coeficient privitor la nivelul de răspândire, și toate țările care vor avea un coeficient sub coeficientul 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligația de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetățenii care vin din aceste țări. Este vorba de țări cu un nivel redus de răspândire, exemplu Austria, Bulgaria, Grecia și alte țări (…) 

În ceea ce privește activități economice, Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune reluarea activității economice în spații comerciale cu mai multe magazine, respectiv în mall-uri. Aici vom păstra interdicția privitoare la cinematografe, privitoare la restaurante, cafenele, locuri de joacă, locuri de servire a mesei din cadrul mall-urilor, cele în spații închise, care sunt pe terase vor fi permise. 

De asemenea, se va relua activitatea de tratament balnear, în condițiile pe care le va stabili prin ordin Ministerul Sănătății.

Odată cu încheierea școlii, va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării școlilor, care a permis unui părinte să stea acasă cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu. Practic această măsură va înceta și foarte multe familii active vor fi în situația extrem de dificilă să găsească o soluție pentru ca în perioada în care se duc la muncă să găsească persoane care să aibă grijă de copii. Dacă nu vor exista asemenea soluții, în condiții extrem de stricte, permitem redeschiderea grădinițelor, a activităților de after-school, care funcționează pe perioada verii. 

De asemenea, se va permite creșterea numărului de persoane, de la 3 la 6, inclusiv pentru activitățile sportive și reacreative care se desfășoară în aer liber. 

Se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc, respectiv loteria, casele de pariuri, care prezintă un risc epidemiologic relativ scăzut. În principal sunt măsuri care au fost gândite și care prezintă risc epidemiologic destul de mic. 

Se reia activitatea în piscine exterioare odată cu venirea sezonului cald, sezonului estival. Este firesc să permitem reluarea acestor activități cu atât mai mult cu cât am văzut că există un aflux foarte mare și pe litoral și în stațiunile montane în această perioadă. 

Acestea vor fi măsurile de relaxare care se vor aplica începând cu data de 15 iunie. 

Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă. Decizia o vom lua săptămâna viitoare, la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă prin hotărâre de Guvern cu aprobarea Parlamentului. Starea de alertă este instituită până în data de 16 iunie, inclusiv. Deci hotărârea va trebui publicată în MO în cursul zilei de 16 iunie.

Starea de alertă este indispensabilă pentru a putea menține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor”, a declarat premierul Ludovic Orban.

 

alba24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *