Maia Sandu, la ONU: Cerere de retragere completă și necondiționată a forțelor rusești din regiunea transnistreană | Video

Maia Sandu, la ONU: Cerere de retragere completă și necondiționată a forțelor rusești din regiunea transnistreană | Video

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea necondiționată a trupelor rusești din regiunea transnistreană, în discursul susținut în fața celei de a 76-a Adunări Generale a ONU, conform europalibera.org.

Cele patru provocări globale, care afectează și Republica Moldova

Referindu-se la patru provocări care obligă la colaborare internațională și la multilateralism, Maia Sandu a vorbit despre provocarea Covid-19, despre schimbările climatice, despre securitatea internațională și despre eroziunea democrației și încrederea tot mai scăzută în stat, la pachet cu flagelul corupției.

„Țara mea se confruntă direct cu unele dintre aceste provocări. Și astăzi eu stau în fața dumneavoastră pentru a transmite disponibilitatea noastră de a lucra cu instituțiile ONU și cu comunitatea internațională pentru a găsi soluții durabile la aceste provocări, care ne afectează în mod atât colectiv, cât și individual”, a spus Maia Sandu.

Referindu-se la crizele de securitate care apar în diferite părți ale planetei, într-o lume interdependentă, precum e cea în care trăim astăzi, „replicile lor pot fi resimțite pe tot globul”, a spus Maia Sandu.

„Când ne referim la regiunea noastră, suntem serios preocupați de deteriorarea situației de securitate din zona Mării Negre”, a spus președinta Republicii Moldova.

Retragerea necondiționată a trupelor rusești

Ea a dat garanții că „Republica Moldova este un stat angajat pentru pace”, eminamente dedicat identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană, soluție bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.

De asemenea, ea și-a reiterat cererea privind retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești din regiunea transnistreană.

„În spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers.”

La scurt timp de la alegerea sa ca președinte în noiembrie trecut, Maia Sandu a spus că Rusia trebuie să-şi retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE şi ONU, potrivit europalibera.org.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *