Mai mult spaţiu verde în jurul noilor construcţii. Regulament într-o localitate din vestul ţării

Mai mult spaţiu verde în jurul noilor construcţii. Regulament într-o localitate din vestul ţării

Mai mult spaţiu verde în jurul noilor construcţii. Regulament într-o localitate din vestul ţării

Toate noile construcții de locuințe sau magazine din Arad vor fi înconjurate de mai mult spațiu verde. În premieră pentru România, Consiliul Local Arad a adoptat, miercuri, un regulament pentru asigurarea unei suprafețe minime de spații verzi pentru lucrările de construcții.

Aradul devine primul municipiu din România care adoptă un astfel de regulament, ce fusese inițiat de USR.

”Ne-am săturat să vedem blocuri noi construite cu doar un petec de spațiu verde, iar cele mai multe proiecte de tip PUZ pe care le-am văzut până acum în consiliul local prevedeau foarte puțin spațiu verde. Prin acest proiect, Aradul poate deveni lider național și se aliniază la standardele europene în ceea ce privește spațiile verzi”, spune consilierul local USR Dorian Curcanu.

”Concret, noile construcții vor fi realizate la total alt standard, iar accentul se va pune atât pe cantitate, cât și pe calitatea spațiului verde. Mai mult spațiu verde va înseamna îmbunătățirea calității aerului respirat, reducerea încălzirii excesive produse de suprafețele pavate sau asfalt și reducerea poluării”, adaugă consilierul local Daniela Săbău.

Concret, dacă până acum se prevedeau 2 mp de spațiu verde pe locuitor, prin noul regulament, blocurile noi din Arad vor avea 25% spațiu verde din suprafața totală a parcelei, un arbore la 50 mp de spațiu verde, 25% suprafață acoperită cu plante perene din suprafața minimă de spațiu verde și un arbore la minim 10 locuri de parcare.

Modificări apar și la clădirile comerciale. Dacă până acum la orice hypermarket construit, spațiul verde era de 5%, de acum încolo spațiul verde va înseamna 15% din parcela și 1 arbore la 4 locuri de parcare.

CITEŞTE ŞI: Sindicatele ies în stradă. Pichetare în mai multe orașe, printre care și Timișoara

În ceea ce privește locuințele unifamiliale, noul regulament va cere 35% suprafață minimă de spațiu verde din parcelă.

Ideea regulamentului a apărut în contextul în care toate PUZ-urile se construiesc pe baza Hotărârii de Guvern 525/1996, care nu a mai fost modificată de peste 25 de ani și prevede destul de puțin spațiu verde, transmite USR, conform Mediafax.

Imagine cu titlu ilustrativ: Home Maitenance


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *