”M-a uitat Dumnezeu…”, se vaită pe ulițe vârstnicii satelor abandonate de cei în putere

medic la sat

”M-a uitat Dumnezeu…” se vaită pe ulițe vârstnicii satelor abandonate de cei în putere. Scăderea populației face ca investițiile să treneze, iar legăturile cu lumea civilizată să se piardă.

Este și cazul satului Gad, unde ambulanța ajunge greu, pentru că cei circa zece kilometri ce despart localitatea de comuna Ghilad nu pot fi parcurși în viteză din cauza stării drumului de pământ. La fel și bătrânii singuri din zona Sânpetru Mare închid ochii înainte de a fi consultați de un specialist. O realitate cruntă pe care tehnologia încearcă să o schimbe.

Peste 1.000 de consultații prin telemedicină

Sute de bolnavi au simțit pe pielea lor ce înseamnă medicina de calitate. Este vorba de pacienții din zonele rurale dezavantajate din județele Timiș și Caraș-Severin care, cu ajutorul telemedicinei, au fost consultați la distanță de specialiști.

Soluția a fost dezvoltată de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis – înființată în Timișoara în 1997, având misiunea de creștere a calității vieții copiilor, adulților și vârstnicilor prin dezvoltarea unor servicii medicale, sociale și educative.

În absența soluției de telemedicină, pacienții vizați, în marea lor majoritate persoane în vârstă, ar trebui să parcurgă între 40 și 100 km pentru a ajunge la un spital din Timișoara. Consultațiile pun accent pe cardiologie și medicină internă, specialități cu risc vital, care înregistrează cea mai ridicată mortalitate în zona de vest a țării.

Pentru completarea diversității actului medical, soluția de telemedicină acoperă, în plus, alte cinci specialități și anume endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie și ORL.

Proiectul funcționează cu o echipă de medici specialiști localizată în stația fixă din Timișoara și o echipă mobilă, care se deplasează în trei puncte de lucru: Ghilad și Sânpetru Mare, din județul Timiș, și Bocșa, din județul Caraș-Severin. Cu ajutorul unor echipamente de investigație portabile și al unei conexiuni la internet, consultația efectuată la fața locului este transmisă în timp real medicului specialist din Timișoara.

Peste 700 de pacienți din cele două județe, dintre care unii nu mai fuseseră examinați de un medic de specialitate de cinci sau chiar zece ani, au beneficiat de 1.600 de consultații în șapte specialități medicale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *