Lui Nicolae Robu i s-au revelat zece porunci referitoare la cultura Timişoarei

Robu campanie

Nici pasărea nu va mai trece necontrolată pe la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021! Primăria înfiinţează câteva comitete şi comiţii care ar trebui să stea cu un ochi vigilent pe organizaţia respectivă, care va trebui, totodată, să întocmească periodic nişte rapoarte detaliate.

Concluziile pe care le-a tras Nicolae Robu de pe urma întâlnirii de la începutul săptămânii dintre mai mulţi oameni de cultură timişoreni şi conducerea asociaţiei sunt în număr de zece şi au fost postate pe pagina de Facebook a edilului-şef, unul dintre canalele sale de comunicare favorite.
Un decalog care „se impune”

Iată, integral, textul postării pe Facebook a primarului Timişoarei:

„În primul rând, vreau să mulțumesc public tuturor participanților la întâlnire, pentru prezență și contribuția la reușita acțiunii. Da, în opinia mea, întrunirea a fost o reușită și îmi doresc ca astfel de întâlniri, pe tematici diverse, să avem cât mai multe în orașul nostru. Am spus, în repetate rânduri: proiectul „TIMIȘOARA – CAPITALĂ CULTURALĂ A EUROPEI ÎN 2021″ a fost gândit, este și trebuie să rămână un proiect al comunității. Cu atât mai mult, sunt bucuros că au răspuns invitației mele atâția oameni cu activitate în cultură, bună parte exponențiali pentru cultura timișoreană.

În ceea ce mă privește, am tras următoarele concluzii:

1. Se impune o mai bună comunicare și deschidere din partea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.

2. Se impune implicarea în proiectul Timișoara – Capitală Culturală a Europei în 2021 a personalităților culturale ale orașului, atât în componenta sa asumată prin dosarul de candidatură și, prin urmare, gestionată nemijlocit de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, cât și în cea complementară, gestionată direct de Primărie.

3. Se impune crearea, pe lângă Primărie, a unei Comisii de Etică a proiectului Timișoara – Capitală Culturală a Europei în 2021.

4. Se impune crearea, pe lângă Primărie, a unui Consiliu Consultativ privind proiectul Timișoara – Capitală Culturală a Europei în 2021.

5. Se impune crearea, pe lângă Primărie, a unui Consiliu de Coordonare Interinstituțională și Monitorizare Locală privind proiectul Timișoara – Capitală Culturală a Europei în 2021.

6. Se impune întocmirea semestrială a câte unui raport de activitate/contribuții la proiect a membrilor Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.

7. Se impune definirea de obligații concrete pentru membrii Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și deschiderea ei spre noi membri, cu asumarea implicită de către aceștia a obligațiilor în vigoare.
8. Se impune focalizarea mai pronunțată, în instanțierea tematicii asumate prin dosarul de candidatură, pe specificitatea zonei și valorificarea mai bună a istoriei locale și a moștenirilor istorice.

9. Se impune respectarea, în implicarea în proiectul Timișoara – Capitală Culturală a Europei în 2021, atât la nivelul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, cât și la nivelul Primăriei Timișoara, a normelor de etică și a regulilor consacrate privind incompatibilitățile și conflictul de interese.

10. Se impune, ca deziderat de principiu, asigurarea continuității în conducerea executivă a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, cu corecțiile de rigoare.

În perioada următoare, voi constitui structurile menționate și voi crea grupuri de comunicare WhatsApp la nivelul fiecăreia în parte, precum și un grup cu toți participanții la reuniune care și-au lăsat numărul de telefon. De asemenea, în perioada următoare, voi organiza, pas cu pas, celelalte întâlniri anunțate prin postările mele anterioare pe tema Timișoara – Capitală Culturală a Europei în 2021.

Numai în unitate putem fi puternici! Numai în unitate – unitate în diversitate, desigur! – putem onora statutul de capitală europeană a culturii! Să fim înțelepți! Și să avem succes!

P.S. Comisia și consiliile menționate vor lucra neremunerat, în regim de voluntariat.”.

O trinitate de comitete şi comiţii cel puţin parţial misterioasă

Aşadar, reguli draconice şi repetarea obsesivă a sintagmei „se impune”, ca şi cum ar fi vorba despre revelaţia primită de Moise pe Muntele Sinai, şi nu de simple păreri mai mult sau mai puţin subiective ale primarului. După cum se poate observa, șeful municipalității nu aduce vorba despre vreo intenție de a-i chestiona și pe consilierii locali în legătură cu cele zece reguli de aur referitoare la proiectul „Timișoara – Capitală Culturală a Europei”. Sunt porunci divine, nu alta!

E, totuşi, extrem de interesantă ideea unei comisii de etică. Probabil că cei mai caşti şi dreptcredincioşi funcţionari ai municipalităţii vor veghea ca nu cumva membrii asociaţiei să se dedea la cine ştie ce prostii. De urmărit!

Un consiliu consultativ pe lângă primărie chiar n-ar strica. E vorba, totuşi, de cultură, şi nişte sfetnici avizaţi chiar pot fi găsiţi într-o Timişoară care nu stă deloc rău la acest capitol. „Pe lângă” primărie ar trebui să însemne că în organismul respectiv vor activa persoane din afara instituţiei, căci municipalitatea, orice s-ar zice, nu geme de literaţi, artişti plastici, oameni de teatru, muzicologi etc. Pare OK ideea.

Consiliul de Coordonare Interinstituțională și Monitorizare Locală, un alt organism din „trinitatea” de supraveghere a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 care „se impune” sună mai mult decât misterios, dar timpul va arăta, probabil, la ce s-a gândit Nicolae Robu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Lui Nicolae Robu i s-au revelat zece porunci referitoare la cultura Timişoarei

  1. Propunere Timişoara „Capitală Culturală” 2021.

    Să se amenajeze pe carosabil piste pentru pietoni, trotuarele fiind ocupate. să se desfinţeze toate marcajele cu linii albe transversale de pe carosabil. În acest fel oaspeţii şi vizitatorii „Capitalei Culturale” vor pute să ne admire civilizaţia şi cultura făra dificultăţi. Vor putea chiar să importe şi în ţările lor modelul nostru urbanistic original, avansat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *