Locuitorii unei comune din Timiș habar n-au pe ce toacă banii primăria lor

Investiții în învățământ, într-o comună timișeană

Cetățenii nu știu, de altfel, nici ce avere are primarul lor, deși au tot dreptul să afle

Primarul din Timiș care își ține averea la secret nu a fost deranjat de nimeni din Instituția Prefectului Timiș nici la o lună după dezvăluirile ziarului nostru. Nici unul dintre funcționarii acestei instituții n-a catadicsit să-l tragă de mânecă pe edilul-șef al comunei Moravița, Ion Fiștea, care, timp de 16 ani, nu și-a publicat declarațiile de avere și de interese pe site-ul primăriei.

Se pot schimba și 20 de prefecți, funcționărimea din eșaloanele inferioare care ar trebui să-și facă treaba și să verifice și aspectele de acest gen nu vede, nu aude și nu spune nimic. Pasivitatea prefecturilor și non-combatul procurorilor stau la baza rețetei îmbogățirii funcționarilor publici din România. Iar angajații Primăriei Moravița nu fac excepție.

Scară de aluminiu la suprapreț

factura scara si barca

Două facturi intrate în posesia noastră dezvăluie cum toacă banii publici după o rețetă clasică micuța primărie de lângă frontiera cu Serbia. Cele două facturi sunt emise în aceeași dată, 4 februarie 2013, de către aceeași firmă de apartament din București, SC CCFRSA Marfă SRL, pe numele aceluiași beneficiar, Primăria Comunei Moravița. Pe una dintre ele figurează o “scară din aluminiu din 3 piese cu sistem de prindere cu lungime mare”, la prețul de 9.800 de lei (fără TVA).

print screen scara

Am căutat pe internet scări similare și am constatat că suma achitată de Primăria Moravița este mult umflată față de prețurile întâlnite pe piață. Astfel, pe site-ul www.scariprofesionale.ro, cea mai scumpă scară din aluminiu cu trei tronsoane costă 1.605 lei, adică de șase ori mai puțin decât a plătit primăria condusă de Ion Fiștea!

Zeci de mii de lei pentru o barcă pneumatică

print screen barca

Pe aceeași factură apare și o “barcă pneumatică cu lungime de 3,2 metri cu motor electric”, în valoare de 28.950 lei (fără TVA). Pasămite, paza bună trece primejdia rea, iar domnul primar Fiștea a vrut să fie prevăzător în perspectiva unor inundații de genul celor din anul 2005… Toate bune și frumoase, doar că Primăria Moravița a reușit performanța să fie mai catolică decât Papa.

Concret, băieții deștepți din Moravița au plătit mult mai mult pe o barcă pneumatică cu motor electric decât a achitat instituția care are ca obiect de activitate… apa. Ne referim, desigur, la Administrația Bazinală de Apă Banat, care, în noiembrie 2018, și-a publicat intenția de a achiziționa o asemenea ambarcațiune la prețul maxim de 8.240 lei (fără TVA). De 3,5 ori mai puțin decât plătise, cu cinci ani înainte, Primăria Moravița!

Pichete PSI umflate cu pompa

factura pichet PSI

Trecem la factura a doua. Aici, sub titulatura agramată “componetă pichet”, apar înșiruite o grămadă de obiecte, de la trusă medicală la dulap metalic și de la topor-târnăcop la cange PSI, fără însă să apară și defalcarea prețurilor pentru fiecare reper în parte. Cumva, ar fi vorba de un pichet complet PSI (prevenirea și stingerea incendiilor), doar că Primăria Moravița a considerat de cuviință să achiziționeze de la firma de apartament din București nu un pichet, ci nu mai puțin de patru! Iar cum fiecare a costat câte 14.990 lei (fără TVA) – așa, grosso modo, fără nici o detaliere a prețului -, suma totală achitată de administrația lui Ion Fiștea a fost de 59.960 lei.

print screen pichet

Curioși, și de această dată, să vedem care sunt prețurile pieței, am căutat pe internet și am descoperit că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, adică exact o instituție care se ocupă de stingerea incendiilor, a publicat în octombrie 2018 un anunț în care își manifesta dorința de a achiziționa “7 bucăți pichet PSI complet echipat”, la valoarea estimată de… 7.315 lei (fără TVA)! Cu alte cuvinte, ISU Maramureș era dispus să plătească pe șapte pichete PSI maxim jumătate din suma decartată cu nonșalanță de Primăria Moravița pe un singur pichet!

Tactică la trecerea timpului

ion fistea

L-am contactat, la începutul săptămânii trecute, pe primarul Ion Fiștea, ca să aflăm cum au fost posibile asemenea achiziții. Omul era plecat la București, ne-a rugat să așteptăm câteva zile, urmând să ne lămurească după ce se va întoarce în localitate. Joi l-am contactat din nou, dar, ghinion, nu reușise să afle încă detaliile necesare de la personalul de specialitate din primărie. L-am rugat să ne sune a doua zi, după ce va fi făcut verificările de rigoare, și să ne lămurească. Din păcate, telefonul din Moravița n-a mai venit. Nici vineri și nici în restul week-end-ului.

Comunele sărăcesc, primarii și firmele de casă se îmbogățesc

Între timp, n-am stat cu mâinile în sân și am mai aruncat un ochi pe Google, căutând informații și despre firma de apartament din București care a reușit să dea lovitură după lovitură la Moravița. Și, ce să vezi, SC CCFRSA Marfă SRL e o mică vedetă pe internet… Pe site-ul www.news.ro, un articol publicat în 21 octombrie 2017, ne informa încă din titlu că “Un primar arădean a cumpărat 760 de coşuri de gunoi stradale pe care trebuie să achite de trei ori veniturile comunei în 2017”.

Cităm din articol: “Primarul comunei Archiş (n.r. – județul Arad) a cumpărat, fără organizarea unei licitaţii, 760 de coşuri de gunoi stradale, pentru care are de achitat peste 670.000 de lei, adică de trei ori veniturile comunei în 2017, în condiţiile în care toate satele aparţinătoare au la un loc mai puţin de 20 de kilometri de străzi, cu 640 de case şi 1.500 de locuitori. Primăria a folosit doar jumătate din coşuri, pentru că nu mai are loc să le instaleze, iar celelalte sunt depozitate, iar comuna e executată silit de furnizor pentru că nu a achitat integral facturile. Conform unor documente obţinute de News. ro, primarul comunei arădene Archiş, Nicolae Valea (PSD), a comandat la o firmă nu mai puţin de 760 coşuri de gunoi stradale din plastic, cu accesoriile necesare, precum stâlpi şi sistemele de prindere, pentru care trebuie achitate facturi de 678.000 de lei, deşi nu s-a organizat nicio licitaţie publică. Conform calculelor, fiecare coş de gunoi a costat peste 800 de lei, în condiţiile în care pe internet firmele vând produse similare cu 130–200 de lei. Surse locale au declarat pentru News.ro că achiziţia a fost ilegală, pentru că investiţia nu a fost supusă nici aprobării Consiliului Local, deşi valoarea acesteia este de trei ori cât veniturile comunei în 2017, care sunt în sumă de 220.000 de lei. Furnizorul este firma CCFRSA Marfă SRL, din Bucureşti, care ar fi primit comanda doar verbal de la primar. Coşurile de gunoi au fost livrate în perioada 2013-2015 şi au fost emise trei facturi, dar Primăria a achitat parţial doar prima factură. A plătit în total 206.000 lei şi a rămas datoare cu peste 470.000 de lei, astfel că firma a deschis un proces, pe care la câştigat în 2016 la Tribunalul Arad. Recent, Primăria Archiş a fost somată de un executor judecătoresc să pună în aplicare sentinţa şi, pentru că nu s-au plătit datoriile, au început procedurile de executare silită”.

Pe site-ul www.newsar.ro, în 14 septembrie 2018, a fost publicat un articol care viza o afacere bulgărească încheiată de o altă primărie din județul Arad cu aceeași firmă bucureșteană. Un scurt pasaj edificator și din articolul intitulat Un nou <caz Archiș>, la Bârzava: Coşuri de gunoi în valoare de aproape 170.000 de lei! Plus cheltuieli de judecată: “Cazul comunei Archiş, din judeţul Arad, care a achiziţionat cu o sumă exorbitantă coşuri de gunoi de la o firmă din Bucureşti (CCFRSA Marfă SRL) se repetă şi la Bârzava. În ecuaţie se regăseşte aceeaşi societate, CCFRSA Marfă SRL, iar bună de plată este tot administraţia locală, care trebuie să achite 169.260 de lei, bani care reprezintă contravaloarea mărfii livrate. Adică, pentru plata unor pubele în valoare de 187 lei/bucata, a unor capace cu cheie pentru coşuri, în valoare de 85 de lei/bucata, a unor dispozitive de fixare a coşurilor, în valoare de 295 de lei/bucata, precum şi – atenţie! – a unor bătătoare pentru stingerea incendiilor, în valoare de 369 de lei/bucata. Halucinant! Ca şi în cazul comunei Archiş, s-a ajuns în instanţă, numai că şi de această dată câştig de cauză a avut tot societatea din Bucureşti”.

După câte se pare, firma bucureșteană își făcuse mâna, în 2013, cu administrația din Moravița, iar apoi a schimbat județul și obiectul de activitate. A trecut de la pichete PSI și bărci pneumatice la coșuri de gunoi, dar un aspect a rămas constant: umflarea prețurilor cu complicitatea primăriilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Locuitorii unei comune din Timiș habar n-au pe ce toacă banii primăria lor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *