Locuitorii dintr-un oraș timișean riscă amenzi drastice, dacă își modifică apartamentele fără autorizație

apartament

Sancțiuni usturătoare pentru cei care stau la bloc și fac modificări neavizate în apartamente, fără a anunța asociația de proprietari pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi a planurilor din proiectul tehnic.

Astfel, potrivit unui nou proiect de lege, proprietarii au obligaţia de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor.

Nerespectarea acestei obligații va atrage după sine, o amendă de la 200 la 1.000 de lei, sancțiune neprecizată până acum în vechea lege.

Specialiștii din cadrul Primăriei Lugoj, spun că cererile depuse la Biroul Urbanism, pentru modificări în apartamente, la nivelul municipiului, sunt foarte puține în momentul de față, comparativ cu anii ’90 când au fost modificate majoritatea imobilelor.

”Orice modificări aduse apartamentelor se fac după reguli și de aceea recomandarea noastră este ca cetățenii care vor să schimbe aspectul interior al locuinței să obțină o autorizație avizată de noi.

În funcție de ce se dorește schimbat, intervențiile cu barosul sau picamerul în necunoștință de cauză pot afecta structura proprie de rezistență a locuinței, dar și pe cea a vecinilor de apartament.

În baza certificatului de urbanism eliberat de noi și după întrunirea condițiilor, proiectul este supervizat de un specialist apoi se emite autorizația de construcție.

Astfel de lucrări au culminat prin anii 90, însă în momentul de față numărul celor care vor o modificare în apartament, se rezumă la doar trei- patru cereri pe an.

E adevărat că sunt și persoane care fac modificări neautorizate, doar că aceștia sunt greu de dovedit, dacă nu există o reclamație în acest sens”, a declarat Dinel Mazilu, arhitectul șef al municipiului Lugoj.

Mai mult, cei care vor pune în pericol integritatea structurală a condomeniului sau a altor apartamente, sau care vor afecta buna funcționare a instalațiilor aferente acestora vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei.

De asemenea, modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condomeniului fără respectarea noii legi – mai exact, de nerespectarea obligației de a obține acordul membrilor din asociație și dacă e cazul, de acordul proprietarilor afectați, se va sancționa cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, fiind vorba de dublarea sumelor existente în legislația actuală.

 

text si foto: redesteptarea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *