Locuinţele din zona Timişoarei se scumpesc într-un ritm tot mai alert! Care sunt ultimele preţuri

imobiliare 2

Creşterea preţurilor locuinţelor – fapt consemnat, cu scurte întreruperi, de circa patru ani încoace – a devenit accelerată, iar în acest an vânzătorii şi-au mărit pretenţiile cu şi mai mult spor. Analiştii pieţei încep chiar, cu argumente viabile, să se întrebe dacă nu vom intra într-o nouă bulă imobiliară, precum cea care s-a spart la sfârşitul anului 2008 şi a fost urmată de o prăbuşire a pieţei.

 

Timişoara e întrecută doar de Cluj-Napoca la scumpirea locuinţelor

În Timişoara, piaţa rezidenţială creşte cu o viteză chiar mai mare decât în multe alte zone. Prețul mediu cerut aici pentru unităţile locative a crescut în primul semestru al acestui an cu nu mai puţin de 8,2 la sută! Astfel, de la 1.027 de euro pe metrul pătrat, valoare consemnată la sfârşitul anului trecut, s-a ajuns la 1.111 euro/mp.

Capitala Banatului a fost, de asemenea, singurul mare oraș în care preţurile locuinţelor vechi au crescut, în prima jumătate a anului, mai mult decât în cazul celor noi. Mai exact, în timp ce apartamentele vechi s-au scumpit cu 9,3 procente, de la 1.018 la 1.113 euro pe metru pătrat, cele construite în ultimii ani s-au apreciat cu 4,4 la sută, de la 1.056 la 1.102 euro/mp.

În celelalte mari municipii, în schimb, creșterile valorice înregistrate pentru locuinţele noi au fost mai mari decât în cazul celor vechi. În medie, scumpirile proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe au fost de 6,7 la sută în prima jumătate a acestui an, preţurile de strigare ajungând în jurul valorii de 1.120 de euro pe metru pătrat util (față de 1.050 de euro pe metru pătrat util la finele lui decembrie 2016).

Creșterea cea mai pregnantă a preţurilor de strigare a avut loc în prima parte a anului în municipiul Cluj-Napoca, care este secondat de Timişoara în topul scumpirilor. Cea mai redusă marjă de scumpire s-a consemnat, în schimb, în București.

 

Şi în restul Europei preţurile cresc constant

Datele din primul semestru confirmă, de asemenea, că piaţa rezidenţială românească este în ton cu ceea ce se întâmplă în majoritatea statelor din Uniunea Europeană. Datele publicate de Eurostat, baza de date a UE, arată, totuşi, că în primele şase luni ale acestui an s-a consemnat un avans al preţurilor de tranzacţionare ceva mai mic pentru piața rezidențială, comparativ cu perioada similară din 2016.

La nivelul întregii uniuni, statistica arată scumpiri ale locuinţelor în medie cu 4,5 procente în semestrul întâi, faţă de 5,1 la sută în prima jumătate din 2016.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Locuinţele din zona Timişoarei se scumpesc într-un ritm tot mai alert! Care sunt ultimele preţuri

  1. Intradevar , se vind ca piinea calda , nici nu se mai gasesc de vinzare , s a vindut tot stocul , acum se vind si acelea inca neconstruite , treceam prin zona centrala si am vazut o coada unde oamenii se impingeau sa ajunga mai in fata , cind m am apropiat am observat ca se vindeau locuinte care erau inca in faza de proiect , da , cu banii jos , era o nebunie , cica se vor scumpi foarte mult , acum , si cu 100 %, ca au crescut salariile la bugetari , de aceea .

  2. Asta este un articol comandat de agentiile imobiliare care fac bani din comisioanele incasate de la vanzatorii de imobile. Normal ca agentiile urmaresc ca preturile imobilelor sa creasca ca sa aibe comisioane grase. Problema este ca imobilele nu se prea vand, elanul cumparatorilor a scazut o data cu cresterea exagerata a preturilor. Prin urmare preturile or sa scada in perioada urmatoare, in prezent preturile la imobile nu se justifica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *