Locatarii din blocurile cu centrală comună proprie pot primi compensații la factura de gaze

Clujenii și bucureștenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere

Locatarii din blocurile cu centrală comună proprie pot primi compensații la factura de gaze, potrivit schemei de ajutor de stat, în vigoare de la 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022.

CITEȘTE ȘI: Câinii înțeleg în medie 89 de cuvinte și expresii unice, arată o nouă cercetare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației „Energia Inteligentă”, susține că informațiile privind compensarea facturilor la gaze pentru consumatorii din blocurile cu centrală comună au fost puțin dezbătute în spațiul public, motiv pentru care această categorie de consumatori nu cunoaște faptul că poate beneficia de compensații.

„În general, în discuțiile care au existat în spațiul public, au luat în considerare într-o proporție de 95%, dacă nu 99% strict consumatorul casnic, din perspectiva consumatorului direct, al celui care are un contract cu un furnizor. Asta a făcut ca subiectul asociațiilor să nu fie abordat deloc.”, a declarat Dumitru Chisăliță, pentru Gândul.

Președintele AEI susține că locatarii nu pot iniția pe cont propriu procesul de obținere a compensației.

„Locatarii nu pot face demersuri, pentru că acestea se fac de către împuterniciții legali. Dar, ca și sfat, îndemn, recomandare, se pot adresa reprezentanților asociației.”, a precizat Dumitru Chisăliță.

Întrebat dacă asociațiile nu sunt obligate prin lege să facă demersuri pentru obținerea compensațiilor, acesta a răspuns:

„Depinde ce scrie în statut. Până la urmă fiecare asociație își desfășoară activitatea în concordanță cu ce scrie în statut, dacă este o obligație în sensul larg sau strict. Și în al doilea rând, pentru că nu e neapărat o situație complicată, dar este, totuși, complexă, să faci acea listă, să înmulțești niște cifre, pe apartamente – e un pic de lucru – și, din păcate, cel puțin pentru luna noiembrie și decembrie nu cred că o să fie niște compensări spectaculoase, în funcție de data încheierii contractului.”

Foarte puțini consumatori din România se afla în această situație, a explicat președintele AEI:

„Datele statistice vorbesc de 15% dintre consumatori care își plătesc gazele prin intermediul asociațiilor. Din acești 15%, mare majoritate o reprezintă acele asociații care reunesc consumatori de gaze naturale care sunt folosite exclusiv pentru prepararea hranei. Adică ei au energia termică în sistem centralizat și practic folosesc gazele naturale exclusiv pentru gătit. Cei care sunt în asociații care practic au centrală termică de bloc sau pentru grup de blocuri sunt într-o situație destul de puțin întâlnită la nivel național și cred că numărul consumatorilor care sunt reuniți în asociații care folosesc gaz natural și pentru încălzire nu cred că atinge nici 1% (din totalul de 4 milioane de consumatori casnici de gaze – n.r.)”

Pentru calculul compensației în cazul condominiilor, consumul zilnic de referință se determină ca produs între consumul zilnic de referință prevăzut în anexă și numărul de spații locative care fac parte din condominiu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *