Localitatea în care nu mai există pământ de vânzare. Patru fraţi au dat lovitura cu exploataţii fructifere

criză de

Producţia de legume e „loz în plic”, după cum afirmă Gabriel Dumitraşcu, un fermier care a încercat din răsputeri să dezvolte o afacere în acest domeniu. A tras şi lozuri câştigătoare, dar au fost ani în care a ieşit în pierdere.

Sătul să muncească mai mult de pomană, a luat calea străinătăţii, unde a muncit tot pe la ferme. A văzut multe şi i-a venit ideea să schimbe macazul. De fapt, nu e singurul ex-legumicultor din Tomnatic, comună în care şi alte familii de fermieri au lăsat baltă roşiile, varza, ardeii şi celelalte legume, apucându-se să producă fructe.

Gabriel Dumitraşcu este acum mai mult decât mulţumit de felul în care merge noua sa afacere. Are propria exploataţie, dar şi fetele şi feciorii muncesc pământul şi produc, precum tatăl, fructe.

Patru copii, toţi cu exploataţii fructifere

„Aici, în Tomnatic, e tradiţie veche în legumicultură. Am practicat-o şi eu timp de foarte mulţi ani. Dar mergea tot mai rău, pentru că preţurile tot scădeau. E o mafie a importatorilor care îi distruge pe fermierii români. Vin legume de dincolo cu o mulţime de tiruri, adesea fără să plătească taxele vamale, pentru că importatorii sunt «pe mână» cu autorităţile.

Producţia de legume a ajuns loz în plic, nu altceva. În urmă cu trei ani am început să produc căpşuni. Am început cu două hectare, ulterior m-am extins la 3,5. Într-adevăr, cu fructele merge mult mai bine decât cu legumele. Vând angro, iar în perioada asta iau între 5 şi 5,50 de lei pe kilogramul de căpşuni”, ne relatează agricultorul.

L-am găsit, de altfel, la muncă, la recoltat fructe. Precum spuneam, nu este singurul fermier local care a înfiinţat plantaţii fructifere. Numai că întreaga sa familie a făcut acest pas. Are două fete şi un băiat care deja au propriile exploataţii, producând în mare parte tot căpşuni. Iar mezinul familiei se pregăteşte şi el să devină fermier. A abandonat studiile în clasa a noua, dar tatăl său nu-l condamnă, ba din contră, îl susţine, pentru că agricultura i se pare de viitor.

„Pe toţi copiii i-am ajutat până şi-au pornit propriile afaceri. Băiatul cel mare are plantaţia aceea de meri, pe un hectar (ne arată locul, aflat aproape de câmpul său cu căpşuni). E o plantaţie intensivă, după un model pe care l-am văzut în Germania.

Pomii pot fi protejaţi cu o plasă împotriva grindinei sau vijeliei. E ceva modern, iar producţia va fi în mod sigur foarte mare. Fetele au şi ele căpşuni. Cu toţii am închiriat pământ. Aici, în Tomnatic, nu există pământ de vânzare”, ne spune Gabriel Dumitraşcu.

Nu zăboveşte, însă, foarte mult cu discuţia, pentru că are multă treabă. Dar are şi alte planuri frumoase pentru viitor, unul dintre ele vizând înfiinţarea unei plantaţii de viţă-de-vie, cu struguri de masă.

E un om care s-a săturat să se frigă din cauza mafiei de pe piaţa legumelor. Dar a dat lovitura cu fructele şi va continua pe drumul acesta, iar feciorii şi fetele lui tot aşa gândesc şi acţionează.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns