Lobby diplomatic și economic intens la Timișoara

Lobby diplomatic și economic intens la Timișoara

Lobby diplomatic și economic intens la Timișoara

Consiliul Județean Timiș a demarat o campanie de lobby economic și o puternică promovare internațională a Timișoarei și a județului.

Duminică, 21 mai, nu mai puțin de 25 de ambasadori și șefi de misiuni diplomatice au participat la o întâlnire cu edilii județeni și cu mediul de afaceri, cu scopul de a încuraja parteneriate economice care să contribuie la dezvoltarea județului Timiș.

Locul 2 la exporturi, după București

Timișul este un pol de atracție pentru capital și resurse umane, cu aproape 5 miliarde de euro investiții străine directe. Județul este și al doilea în țară ca volum al exporturilor, după București, cu peste 8 miliarde de euro, din care jumătate reprezintă exportul de materiale specifice industriei auto, conform statisticilor prezentate de către președintele CJ Timiș, Alin Nica.

CITEȘTE ȘI: Patru milioane de lei pentru drumurile dintr-o comună timișeană

“Timișul este, fără îndoială, cel mai dinamic mediu de afaceri după București, cu centre de cercetare bine ancorate în noile realități economice, cu universități puternice, cu forță de muncă calificată și cel mai bun acces din țară la infrastructura de transport…

Avem avantaje competitive remarcabile și, în calitate de președinte al Consiliului Județean Timiș, mi-am propus să le dezvolt sustenabil.

lobby diplomatic

Astăzi, delegațiilor străine aflate la Consiliul Județean, le-am prezentat importante companii românești precum Apa Aur’a, Patiseria Seneville, Crama Aramic, producătorul de carne Agil și firma de turism Ultramarin. M-am bucurat că oaspeții noștri au fost încântați să afle despre marca Produs în Banat, iar președintele Camerei de Comeț, Industrie și Agricultură Timiș i-a asigurat pe toți cei prezenți de disponibilitatea sa de implicare.

Sunt convins că potențialul Timișului poate fi valorificat prin proiecte comune, de aceea, întâlniri precum cele de astăzi, între sectorul diplomatic, cel privat și cel public, pun piatra de temelie a unor viitoare investiții majore”, a declarat, la întâlnirea cu diplomații străini, Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Săptămână diplomatică

Dacă cei de la Consiliul Județean Timiș au ales o prezentare pragmatică, axată pe partea de dezolvoltare și cooperare economică, reprezentanții Primăriei Timișoara se pregătesc să promoveze latura culturală, prin prisma titlului de Capitală Culturală Europeană, pe care orașul îl deține în anul 2023.

În săptămâna 22-28 mai 2023, Primăria Timișoara și operatorii culturali primesc în vizită peste 60 de diplomați, parlamentari și înalți oficiali străini, care vor explora evenimentele și expozițiile programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Atât cât se poate.

„Urmează câteva zile foarte intense pentru Timișoara, când atenția oficialităților și a presei din Europa va fi din nou ațintită asupra noastră. Sunt extrem de onorat să primesc la Timișoara, într-un timp așa de scurt, peste 60 de diplomați, parlamentari, înalți oficiali străini.

Suntem în fața unei vizite istorice pentru Timișoara: prima vizită a unui președinte al Germaniei și după foarte, foarte mulți ani prima vizită a unui șef de stat străin.

Este șansa pe care titlul de Capitală Culturală ne-o dă, de a arăta Europei povestea Timișoarei multiculturale, inovative și curajoase. Este anul în care trebuie să profităm de vizibilitatea internațională a Timișoarei pentru a repoziționa orașul pe harta Europei și pentru a schimba percepția asupra României”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Întregul program de vizite este organizat de către Ministerul Afacerilor Externe.

Pe 24 și 25 mai, va fi prezentă la Timișoara o delegație a Parlamentului Regional din regiunea Wielkopolska, Polonia, alcătuită din parlamentari și reprezentanți ai Biroului de Cooperare Internațională și Biroului de Cultură din cadrul Președinției Regiunii Wielkopolska. Se vor purta discuții despre gestionarea programului de Capitală Culturală Europeană, despre pregătirile pentru un astfel de titlu.

Pe 25 și 26 mai, președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va fi prezent la Timișoara. Acesta va participa la un concert al Filarmonicii Banatul și va vizita orașul.

Germania este unul dintre susținătorii financiari ai evenimentelor Capitalei Culturale cu 550.000 de euro. Dintre aceștia, 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte cu „Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timișoara și Gera, în septembrie. Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *