Literatura – arie protejată, într-o nouă ediție FILTM. Publicul este așteptat la Timișoara, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Lugoj și Reșița

Literatura - arie protejată, într-o nouă ediție FILTM. Publicul este așteptat la Timișoara, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Lugoj și Reșița

Literatura – arie protejată, într-o nouă ediție FILTM. Publicul este așteptat la Timișoara, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Lugoj și Reșița

Între 25 – 28 octombrie, într-un program extins, FILTM își așteaptă publicul din Timișoara, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Lugoj și Reșița la o nouă întâlnire cu literatura.

Cea de a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) vine cu o ofertă de 14 evenimente programate în urbea de pe Bega și în patru alte orașe din județele Timiș și Caraș Severin, evenimente la care vor participa peste 40 de invitați din țară și străinătate.

Alături de tradiționalele seri de la Muzeul Național de Artă Timișoara, anul acesta organizatorii au introdus în program opt acțiuni care își propun să îi aducă pe autorii invitați mai aproape de tinerii din licee și de iubitorii de literatură din regiune.

Iată o trecere în revistă a acestor manifestări: miercuri, 25 octombrie, scriitorii germani de origine română Alexandru Bulucz, Mara-Daria Cojocaru, Ilinca Florian și Nadine Schneider, alături de traducătorul și poetul Ernest Wichner, vor fi oaspeții Liceului „Nikolaus Lenau” din Timișoara.

Scriitoarea Ana Blandiana se va întâlni cu elevii Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva”, iar prozatoarea Tatiana Țîbuleac va fi invitata elevilor și profesorilor Liceului Teoretic “Grigore Moisil”.

Profesorul și istoricul Armand Goșu și prof. univ. Kazimierz Jurczak vor purta un dialog în fața elevilor Colegiului Național “C. D. Loga” pe teme istorice de ultimă oră.

Scriitorii Emilian Galaicu Păun și Henriette Kemenes, împreună cu editorul un Cristian, vor fi oaspeții Școlii Gimnaziale din Jimbolia.

Poeții Alina Purcaru, Attila Balzs și Ales Mustar (Slovenia) vor fi invitații unei seri literare organizate de Casa Bredicenilor din Lugoj.

Joi, 26 octombrie, studenții de la Universitatea de Vest o vor avea ca invitată pe scriitoarea Tatiana Țîbuleac.

În aceeași zi, scriitorii Denisa Comănescu, Florin Lăzărescu și Cătălina Bălan participă la o întâlnire literară organizată de Casa de Cultură din Sânnicolau Mare.

Un eveniment care se încadrează mai mult în zona managementului cultural și pe care organizatorii FILTM îl consideră foarte necesar, în contextul pieței de carte de la noi, este și dezbaterea „Cine mai citește p-aici? De ce sunt necesare festivalurile de literatură?”. Participă Lucian Dan Teodorovici, Gheorghe Erizanu, Radu Vancu, Tudor Crețu, Cătălin Lazurcă, Gavril Țărmure, echipa FILTM. Mircea Mihăieș, Cornel Ungureanu, întâlnirea fiind moderată de Robert Șerban. Informații complete despre program și invitați pe: www.filtm.ro și pe www.facebook.com/FILTMoficial

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) a fost inițiat în toamna anului 2012, ca un proiect care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă” şi să redefinească pe harta literară a României, dar şi pe cea europeană, identitatea oraşului Timişoara.

Manifestarea este organizată de Fundația Politehnica Timișoara cu sprijinul Consiliului Județean Timiș (prin TimCultura 2023), Traduki, Pro Helvetia și în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Timișoara, Librăria La Două Bufnițe, Universitatea Politehnica Timișoara și editurile Cartier, Polirom, Humanitas, Tracus Arte, Paralela 45, Corint, CDPL, Casa de editură Max Blecher, Institutul Blecher, OMG, Vremea, Editura Universității de Vest, Diacritic.

CITEȘTE ȘI: Timișoara, promovată la Viena cu imagini realizate de fotograful Adrian Pîclișan


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *