Ligia Deca, la Timișoara: „Nu vom mai avea învățământ profesional și învățământ tehnologic. Ruta se va numi învățământ tehnologic”

Ligia Deca, la Timișoara: „Nu vom mai avea învățământ profesional și învățământ tehnologic. Ruta se va numi învățământ tehnologic”

Ligia Deca, la Timișoara: „Nu vom mai avea învățământ profesional și învățământ tehnologic. Ruta se va numi învățământ tehnologic”.

Potrivit noii legi a educației (L 198/2023), învățământul profesional, inclusiv cel dual, a fost înglobat în filiera tehnologică a liceelor. Finalizarea a cel puțin 3 ani în filiera tehnologică conferă elevului o calificare de nivel 3 și acces direct pe piața muncii, în baza unor probe profesionale specifice sau a unui examen de certificare a calificării profesionale.

Elevii din filiera tehnologică pot continua studiile în cadrul aceluiași liceu, în vederea participării la examenul de bacalaureat. Promovarea examenului de bacalaureat le conferă o calificare de nivel 4. Examenul de certificare a competenţelor profesionale de nivel 4 constă într-o probă practică, prin realizarea şi susţinerea unui proiect, conform domeniului, specializării şi calificării candidatului. Aceasta poate fi echivalată, după caz, cu proba E din cadrul examenului de bacalaureat, în cazul în care absolventul a luat minimum nota 5 la această probă.

CITEȘTE ȘI: Percheziții în Timiș și alte câteva județe, la persoane bănuite de înșelăciuni și falsuri (video)

”Învățământul profesional nu se desființează, se extinde. Vorbim despre rută completă de învățământ dual. Pentru a elimina confuziile, nu vom mai avea învățământ profesional și învățământ tehnologic. Ruta se va numi învățământ tehnologic. De la finele anului 2029/2030, cred, vom avea exclusiv învățământ dual în România. Ne propunem ca pe ruta de liceu tehnologic, după trei ani, dacă candidatul dorește, să poată să iasă în piața muncii cu examen de certificare pe nivelul trei de calificare, așa cum se întâmplă cu școala profesională acum. În cazul în care își dorește să aibă un nivel mai ridicat de calificare, poate să termine clasa a XII-a și să își dea examenul respectiv de certificare.

Poate să meargă mai departe, la nivelul 5 – postliceală, colegiul terțiar non-universitar sau la facultate și atunci dă și examenul de bacalaureat. Una dintre principalele probleme de atractivitate a rutei profesionale tehnologice duale e tocmai această greutate de a merge mai sus pe nivel de calificare și chiar de a ajunge în învățământul superior. Ne dorim pe modelul altor sisteme de succes, modelul german, modelul austriac, să putem permite învățământul dual până la ultimul nivel de calificare”, a afirmat ministrul educației, Ligia Deca, în cadrul conferinței de presă susținută la Universitatea de Vest din Timișoara.

Învățământul preuniversitar tehnologic în sistem dual este o formă de organizare a învățământului liceal și postliceal tehnologic în unități de învățământ de stat și/sau particulare pentru învățământul liceal, în școli postliceale cu personalitate juridică ori în colegii terțiare nonuniversitare care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ superior, învățământ care se desfășoară pe bază de contract.

Învățământul liceal tehnologic în sistem dual este organizat de unitățile de învățământ sau la solicitarea operatorilor economici, a structurilor asociative interesate, respectiv camere de comerț, asociații patronale de ramură, de bresle sau asociații meșteșugărești, clustere, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică. Operatorii economici își asumă responsabilitatea pregătirii practice a elevilor și pot acorda o bursă cel puțin la nivelul celei provenite din fonduri publice pentru învățământul liceal tehnologic și, de asemenea, pot finanța alte cheltuieli pentru formarea elevilor.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *