Liceul „Lenau”, încă o jumătate de proiect întreg

lenau2

Reabilitarea clădirii de pe strada Gheorghe Lazăr, în care se află Liceul „Nikolaus Lenau”, una dintre școlile prestigioase ale Timișoarei, a însemnat o adevărată aventură administrativ-constructivă.

După ce au fost vehiculate mai multe variante de finanțare și după mai multe ghinioane și eșecuri, care au ținut clădirea înconjurată de schele din toamna lui 2012, elevii de liceu s-au întors ieri la cursuri în imobilul aproape rebilitat în interior. Exteriorul, însă, arată de-a dreptul jalnic, pentru că tencuiala a fost rasă cu totul.

Începerea celui de-al doilea semestru în clădirea de pe Gheorghe Lazăr a fost prezentată drept o mare victorie de primărie, deși Consiliul Local Timișoara a aprobat, recent, ca aproape două milioane de lei din bugetul local să completeze lucrările neterminate care puteau fi acoperite aproape integral din fonduri europene.

lenau1
Prima încercare de reabilitare a Liceului „Lenau” a avut loc în anul 2013, prin programul de reabilitare a clădirilor istorice, derulat cu sprijinul Băncii de Credit pentru Dezvoltare a Germaniei. În opt luni, firma „Paluni” ar fi trebuit să reabiliteze exteriorul imobilului, pentru suma de 700.000 de lei.

Ghinionul a făcut, însă, ca firma contractantă să intre în declin financiar, astfel că șantierul a fost stopat. Până să fie găsit un nou constructor, elevii de gimnaziu au fost mutați într-o clădire a RATT de pe Intrarea Doinei, iar cei de liceu într-un corp al Universității Politehnica de pe strada Jiul.

Speranțe noi, alte probleme

În octombrie 2014, Primăria Timișoara semna un contract de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceului „Nikolaus Lenau”, cu valoarea totală de 6,7 milioane de lei, din care 5,5 milioane de lei fonduri europene nerambursabile, 853.307 lei contribuția guvernului României și 314.610 lei contribuția Primăriei Timișoara.

Proiectul includea lucrări de consolidare, reparații la structură, tâmplărie și planșee, precum și îmbunătățirea dotărilor educaționale (mobilier, echipamente didactice și echipamente IT) și avea ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015. Cât despre exterior, pentru acesta urma să se organizeze o nouă licitație.
Problemele nu au încetat să apară și la acest nou proiect. După ce s-a apucat de treabă cu mult elan, în luna aprilie 2015, constructorul a anunțat că nu va putea termina lucrările, anunțând nereguli cu proiectul, care nu a fost revizuit la timp, din cauza angajaților din primărie.

Dăm bani de la bugetul local, că avem de unde

Din păcate, previziunile constructorului, care aprecia că există posibilitatea pierderii fondurilor europene, s-au adeverit parțial. În luna decembrie 2015, consilierii locali aprobau un proiect de hotărâre prin care acopereau de la bugetul Timișoarei lucrările nerealizate la Liceul „Lenau”, în valoare de 1,95 milioane de lei, echivalentul a aproape 30 la sută din valoarea totală a proiectului.

În referatul atașat la proiect găsim un întreg pomelnic de justificări ale întârzierilor: „Cauzele care au determinat întârzieri în implementarea la timp a proiectului sunt legate de întârzieri în executarea lucrărilor de execuţie survenite ca urmare a unor adaptări ale soluţiilor tehnice pe care proiectantul – SC Subcontrol SRL a trebuit să le facă pe parcursul execuţiei lucrărilor la clădirea Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” şi care au fost necesare pentru ca în momentul recepţionării clădirii de către comisia compusă din specialişti în domeniile de specialitate aparţinând instituţiilor relevante în domeniu (ISU, ISC etc.), aceasta să respecte toate normativele necesare obţinerii tuturor avizelor de funcţionare şi acceptării construcţiei spre recepţie. (…)

De asemenea, din cauza accesului extrem de greoi în subsolul clădirii, au apărut lucrări suplimentare ca urmare a apariţiei unor lucrări ascunse şi care nu au putut fi prevăzute ca urmare a investigaţiilor tehnice care au stat la baza proiectului, deşi acestea au fost efectuate în conformitate cu normativele tehnice în vigoare. Alte motive au fost datorate necorelării între părţile scrise şi cele desenate ale proiectului tehnic, sau între proiectul tehnic aprobat şi situația reală în teren la momentul efectuării lucrărilor de execuţie pentru care va fi necesară demararea unei noi proceduri de achiziţie publică, conform OUG nr.34/2006. Astfel, a apărut necesitatea realizării unor lucrări fără de care obiectivul de investiţie nu va putea fi finalizat şi acceptat spre recepţie.

Adaptarea la noile soluţii tehnice ale proiectantului a generat cantităţi de lucrări suplimentare având articole cu preţ unitar ofertat iniţial omise de către proiectant (SC Subcontrol SRL) şi a altor lucrări suplimentare fără preţ unitar ofertat, pentru care s-a lansat o nouă procedură de achiziţie pentru care a fost necesară revizuirea proiectului tehnic şi derularea unei noi proceduri de achiziţie publică – cerere de oferte. Contractarea lucrărilor suplimentare a avut loc abia după derularea celei de-a doua proceduri de achiziţie publică, respectiv în data de 13.11.2015, respectiv prin semnarea contractului nr. 316 cu SC Kasdum-GF SRL.

În vederea conformării proiectului tehnic aprobat iniţial la situaţiile apărute, a fost necesară şi revizuirea acestuia, motiv pentru care a fost elaborat proiectul tehnic revizuit”. Mai pe scurt, problemele ridicate de constructor în primăvara anului trecut erau cât se poate de reale și, poate, o remediere a lor la timpul potrivit și cu niște funcționari publici competenți ar mai fi salvat niște bani de la bugetul Timișoarei. Mai mult, finalizarea proiectului din fonduri europene este legată de derularea celuilalt contract de finanțare, cel din fonduri de la KfW, pentru exteriorul clădirii.

Pentru fațadă, după falimentul primei firme care a câștigat procedura de achiziție, Primăria Timișoara nu a anunțat, deocamdată, un constructor, cu toate că există promisiunea fermă că șantierul va fi redeschis la primăvară. Din aceste multiple motive, reîntoarcerea în imobilul de pe strada Gheorghe Lazăr a elevilor de la Liceul „Lenau” nu are cum să fie considerată un succes deplin, ci, cu multă bunăvoință, unul pe jumătate, pentru că lucrările necesare nu sunt nici pe departe terminate.

Foto ADRIAN PÎCLIȘAN


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Liceul „Lenau”, încă o jumătate de proiect întreg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *